Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

12.01.2015

Chaplin-hommages

door Ruben Nollet

Xavier Beauvois is met La rançon de la gloire niet de eerste regisseur die in zijn film hommage brengt aan Charlie Chaplin. De invloed van de komiek is zichtbaar op de gekste plaatsen.

Snow White and the Seven Dwarfs (1937)

Toen Walt Disney nog een jochie was, vormde hij samen met een andere jongen uit de buurt een komisch duo onder de noemer ‘Two Bad Walters’. Disney kreeg iedereen plat met een onvervalste imitatie van Chaplin, een van zijn grote idolen. Hij deed niks liever dan Chaplins films bestuderen en diens trucs inoefenen. Disney hield er een grote liefde voor het acteervak aan over, en dan met name voor komedies. Toen hij later zijn animatiestudio oprichtte, maakte hij er een punt van om de nieuwe tekenfilms voor te spelen aan zijn medewerkers. Zo acteerde hij alle personage uit Snow White and the Seven Dwarfs nog voor iemand een potlood op papier had gezet.

 

Saps at Sea (1940)

Iedereen begreep dat Chaplin een genie was, niet in het minst zijn collega’s. Geen wonder dat je geregeld ideeën uit Chaplins films ziet opduiken in werk van zijn tijdgenoten. In Saps at Sea knipogen Laurel en Hardy bijvoorbeeld duidelijk naar Modern Times door de film te openen met een scène waarin Ollie tilt slaat in de fabriek waar hij werkt.

https://www.youtube.com/watch?v=oA54AFd8el8

 

Awara (1951)

Zoals Xavier Beauvois, de regisseur van La rançon de la gloire, deze maand uitlegt in Vertigo begrijpt iedereen Chaplins humor, waar ook ter wereld. Een beter bewijs dan het werk van de Indische regisseur/acteur Raj Kapoor valt niet te vinden. De man scoorde in 1951 een gigantische hit met Awara (letterlijk: ‘Zwerver’), het verhaal van een sympathieke vagebond en diens omzwervingen in een klassenmaatschappij.

https://www.youtube.com/watch?v=VY1pWTek2sY

 

Bananas (1971)

Hij begon als stand-up komiek, maar de eerste films die Woody Allen maakte, waren vaak pure slapstick met een flinke scheut Chaplin erdoorheen. Neem bijvoorbeeld deze scène uit Bananas, waarin hij het in de New Yorkse metro aan de stok krijgt met twee nozems. En jawel, een van hen is Sylvester Stallone.

 

Benny & Joon (1993)

Samen met Awara de duidelijkste Chaplin-knipoog in dit rijtje. In de rol van de excentrieke — en mentaal onstabiele — Sam speelt Johnny Depp onder meer de beroemde scène met de dansende broodjes uit The Gold Rush na.

 

Wall-E (2008)

Een sjofel uiterlijk, een romantisch hart, een eeuwige strijd met de voorwerpen uit zijn omgeving, maak een robotversie van Chaplins zwerver en je komt bijzonder dicht in de buurt van Wall-E.

 

Iron Sky (2012)

In Iron Sky blijkt het Derde Rijk aan het eind van de Tweede Wereldoorlog uitgeweken te zijn naar een basis op de achterkant van de maan. Na 60 jaar zijn ze klaar voor de herovering van de aarde. De Finse film klinkt veel geestiger dan hij is, maar rond minuut negen bevat hij wel een goeie Chaplin-grap. De nazi’s maken namelijk gebruik van The Great Dictator om hun Jugend op te leiden. Of toch van een geredigeerde versie van Chaplins klassieker.

https://www.youtube.com/watch?v=EOG-gFxlm-k

 

@RubenNollet