Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

13.01.2021

Cast actieproductie Avengers-regisseurs kreeg doodsbedreigingen van IS

door Vertigo

De cast van Netflix’ actiefilm Mosul, waarvoor Avengers-regisseurs Joe en Anthony Russo optraden als producenten, heeft doodsbedreigingen gekregen van IS.

Mosul vertelt het waargebeurde verhaal van een groep Iraakse politieagenten die de stad Mosul probeerden te heroveren op IS en werd in november vorig jaar een Netflix-hit in Europa en het Midden-Oosten.

Voor de acteurs heeft de film nare gevolgen. “Toen ik op sociale media schreef dat de film ging uitkomen, reageerde IS dat ze me kenden en ik moest uitkijken,” zegt Suhail Dabbach, die de leider van de politieagenten speelt.

“Ze waarschuwden me dat ik elke dag mijn hoofd moest aanraken om te zien of het er nog was,” vervolgt hij. “Naar eigen zeggen wisten ze ook waar ik woonde.”

Netflix en AGBO, het productiehuis van de Russo’s hebben stappen ondernomen om de veiligheid van de cast te garanderen. “Het was een zenuwslopende ervaring voor de acteurs,” zegt Joe Russo.

“Je voelt je ongemakkelijk als je privacy wordt geschonden en bang als je doodsbedreigingen van anonieme bronnen krijgt,” vervolgt hij. “We hebben het gevoel dat Netflix en ons eigen veiligheidsteam de situatie uitstekend hebben aangepakt.”

“We wisten dat het een provocerende en mogelijk gevaarlijke film was en we hebben strenge veiligheidsmaatregelen genomen,” zegt Anthony Russo. “Dankzij de Marvel-films hadden we gelukkig ervaring met geheimhouding.”

“Dit was echter een volledig ander niveau,” vervolgt hij. “We hebben vooraf geen scripts uitgedeeld, we gebruikten een codenaam voor de film en we hebben elke verwijzing naar IS uit de scripts geschrapt.”

Mosul-regisseur Matthew Michael Carnahan voegt eraan toe dat de codenaam Picnic was. “De opnames vonden plaats in Marokko en volgens het veiligheidsteam zijn Marokkanen de op twee na grootste bevolkingsgroep binnen IS,” zegt hij. “We moesten zo veilig mogelijk te werk gaan.”

Bron: Deadline