Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

09.08.2018

Casey Affleck breekt stilte over beschuldigingen seksuele intimidatie

door Vertigo

Oorspronkelijk zou Oscarwinnaar Casey Affleck (Manchester by the Sea) de award voor Beste Actrice overhandigen tijdens de Oscaruitreiking eerder dit jaar, maar de acteur trok zich terug nadat de #MeToo-beweging een aantal beschuldigingen van seksuele intimidatie tegen hem terug aan het licht bracht. Affleck werd uiteindelijk vervangen door Jodie Foster en Jennifer Lawrence en na lang stilzwijgen heeft hij zijn keuze toegelicht.

“Het was de juiste keuze,” zei hij, “gezien alles wat er toen gaande was in onze cultuur. Het voelde juist aan dat twee fantastische vrouwen de award hebben gepresenteerd.” Affleck sprak zich ook uit over de twee rechtszaken waarin hij verwikkeld zat voor zijn gedrag op de set van de door hem geregisseerde mockumentary I’m Not Here met Joaquin Phoenix. In beide gevallen werd een minnelijke schikking getroffen.

“Ik wou dat ik een manier had gevonden om de zaken anders op te lossen,” zei Affleck. “Ik heb in mijn leven nog nooit dergelijke klachten gekregen. Het was heel genant. Ik wist niet hoe ik ermee moest omgaan en ik ging niet akkoord met alles: de manier waarop ik beschreven werd en de dingen die over mij gezegd werden.”

“Ik wou het proberen goedmaken, dus hebben we het goedgemaakt op de manier die toen werd gevraagd. We gingen allemaal akkoord om het achter ons te laten en door te gaan met ons leven. Ik denk dat we dat verdienen en ik wil hen respecteren zoals ze mij en mijn privacy hebben gerespecteerd.”

Affleck drukte zijn spijt uit over de gebeurtenissen. “Ik heb mijn bijdrage geleverd aan die onprofessionele omgeving en ik heb dat soort gedrag getolereerd van andere mensen. Ik wou dat ik dat niet gedaan had en ik heb er veel spijt van. Ik wist echt niet waar ik als baas voor verantwoordelijk was. Ik beschouwde mijzelf niet eens als baas. Toch heb ik me onprofessioneel gedragen en anderen toegelaten om zich zo te gedragen. Dat spijt mij.”

In de toekomst hoopt hij met zijn productiehuis Sea Change Media betere kansen te kunnen creëren voor vrouwen. Zij zijn volgens hem “ondervertegenwoordigd, onderbetaald, vernederd en gekleineerd”. Verder wil hij zijn steentje bijdragen aan de #MeToo-beweging door te luisteren naar de verhalen van de dappere vrouwen die naar voor zijn gekomen en door hen te steunen.

“Zij voeren het debat en dat hoort ook zo,” zei hij. “Ik weet genoeg om te weten dat ik mijn mond moet houden, luisteren, proberen begrijpen wat er gaande is, steun geven en volgen op mijn eigen, geringe manier. Dat doen we bij mijn productiebedrijf en dat probeer ik ook thuis te doen. Als iemand mij ooit vraagt om op gelijk welke manier te helpen, zou ik dat met plezier doen.”

https://youtu.be/dS8IW2IXIfo

Bron: IndieWire

Lees meer over: