Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

23.10.2020

Carey Mulligan openhartig over weergave van vrouwen in films

door Vertigo

Carey Mulligan is teleurgesteld dat ze al vaak complexe personages heeft vertolkt die vervolgens in de montage werden afgevlakt. Volgens Mulligan worden vrouwen systematisch niet oprecht weergegeven in films.

“Doorheen de geschiedenis verkiezen mensen om ideale versies te zien van vrouwen, moederschap, romantiek en vrouwelijk gedag in die situaties,” zegt ze. “Vrouwen die zich niet gepast gedragen of sympathiek overkomen vallen niet in goede aarde.”

Een uitzondering daarop is Promising Young Woman van Killing Eve-scenariste Emerald Fennell. Daarin speelt Mulligan een vrouw die wraak neemt op de mannen uit haar verleden.

“Emerald wil over echte personages en echte vrouwen schrijven,” zegt Mulligan. “Uiteraard is Promising Young Woman gestileerd en geen onversneden drama, maar het is een getrouwe weergave van de woede die misnoegde vrouwen voelen.”

“Dan heb ik het niet enkel over gevallen van seksueel misbruik, maar over een algemene woede,” vervolgt ze. “We zien namelijk nooit kwade vrouwen in films, maar veel stilzwijgende. Volgens Emerald is het bullshit om te doen alsof vrouwen nooit kwaad zijn.”

Bron: The Playlist