Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

31.08.2020

Cannes-directeur Thierry Frémaux optimistisch over toekomst bioscopen

door Vertigo

Cannes-directeur Thierry Frémaux en de Franse regisseur Bertrand Tavernier, de organisatoren van het Lumière Film Festival in oktober, hebben in een open brief hun optimisme over het voortbestaan van de bioscopen uitgedrukt.

“Sinds afgelopen woensdag lijken de bezoekersaantallen in de Franse bioscopen te stijgen,” schrijven ze na het succes van Tenet in Frankrijk. “Uiteraard hebben ze nog niet hun gewone niveau bereikt, maar dat is geen verrassing en gemakkelijk verklaarbaar.”

“Het is niet dat er geen films waren te zien, maar de twee voorbije maanden waren waarschijnlijk nodig om de box-office nieuw leven in te blazen,” vervolgen ze.

Volgens Frémaux en Tavernier zal de positieve trend zich verderzetten in september en zal binnenkort duidelijk worden waar uitbaters, distributeurs, producenten en regisseurs zich in de toekomst aan kunnen verwachten.

“Hun perspectieven liggen in onze handen, in jullie handen,” voegen ze eraan toe. Van streamingdiensten zijn Frémaux en Tavernier alvast niet bang.

“Streamingplatformen bieden een andere vorm van televisie aan die zoals de traditionele vorm naast cinema bestaat,” schrijven ze. “We hopen dat we binnen 125 jaar nog over streamingdiensten spreken.”

Daarmee verwijzen Frémaux en Tavernier naar de leeftijd van cinematograaf, de allereerste filmprojector die in 1895 door de broers Lumière werd uitgevonden.

Bron: Variety