Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

14.05.2014

Vertigo goes Cannes: een vooruitblik

door Steven Tuffin

Hoog boven de wolken richting Nice blikt ondergetekende vooruit naar wat er de komende tien dagen op het programma staat van de 67e editie van het Filmfestival van Cannes. Omdat een volledig overzicht gekkenwerk zou zijn, lijst ik de tien films op waar ik het meest naar uitkijk.

ALLELUIA

Laten we maar onmiddellijk beginnen met een van de Belgische geselecteerden. Jaren terug maakte Fabrice Du Welz indruk met Calvaire (2004)à en Vinyan (2008), twee huivertrips zoals je ze uit ons landje zelden tegenkomt. Hopelijk meer van dat!

 

FOXCATCHER

Bennett Miller heeft met Capote (2005) en Moneyball (2011) twee van de betere Hollywoodproducties van het laatste decennium op zijn naam staan. Kan hij met A-listers als Steve Carrell en Channing Tatum een gelijkaardig niveau bereiken?

 

HOW TO TRAIN YOUR DRAGON 2

De eerste aflevering van deze Dreamworks-franchise behoort tot een van de beste computeranimatiefilms buiten de Pixar-catalogus. In vroege interviews beloofde regisseur Dean Deblois een The Empire Strikes Back-achtige donkerte.

 

MAPS TO THE STARS

David Cronenberg probeerde dit project meermaals tevergeefs van de grond te krijgen. Dankzij de toezegging van Twilight-ster Robert Pattinson kreeg de naar verluidt bijtende Hollywoodsatire eindelijk groen licht.

https://www.youtube.com/watch?v=zy2Zk196uYM

 

THE CAPTIVE

Atom Egoyan heeft in het verleden evenveel hits als misses gescoord. Voor elke The Sweet Hereafter (1997) staat er wel een Chloe (2009) op zijn cv. In welke categorie zal dit verdwijningsdrama met Ryan Reynolds terechtkomen?

https://www.youtube.com/watch?v=IabdCnnDEmo

 

THE HOMESMAN

Men in Black-brompot Tommy Lee Jones verbaasde jaren terug met zijn meeslepend regiedebuut The Three Burials of Melquiades Estrada (2005). Ditmaal gaat hij voor een regelrechte western waarin hij bijgestaan wordt door Meryl Streep en Hilary Swank.

https://www.youtube.com/watch?v=kCFaTffMMeE

 

THE ROVER

Deze post-apocalyptische actiethriller heb ik reeds gezien, maar ik mag er nog niks over kwijt. Weet echter dat ik verbaasd ben dat het Guy Pearce/Robert Pattinson-vehikel niet in de Officiële Competitie is beland.

 

LEVIATHAN

Tijdens een van mijn eerste Cannes-bezoeken blies de Russische regisseur Andrey Zvyagintsev me omver met The Banishment (2007), en ook Elena (2011) miste zijn doel niet. Benieuwd wat de rabiate Poetin-hater ditmaal opdist.

THE DISAPPEARANCE OF ELEANOR RIGBY

Veel weet ik niet over deze liefdeshistorie. Het feit dat er een langere cut bestaat die Him and Her heet en de twee kanten van het verhaal belicht, intrigeert echter mateloos. Dat én de aanwezigheid van toptalent Jessica Chastain.

LOST RIVER

Nog een project met een Belgische stempel. Goed, het gaat om het regiedebuut van Ryan Gosling. Maar dat Benoit Debie en Nico Leunen het camera- en montagewerk voor hun rekening namen, maakt dit project nog intrigerender.

@Waanzinema