Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

26.10.2020

Candyman-regisseuse Nia DaCosta onthult inspiratiebronnen

door Vertigo

Voor Candyman liet regisseuse Nia DaCosta zich inspireren door David Cronenbergs The Fly en Roman Polanski’s Rosemary’s Baby. Ze gaf de cast en crew dan ook de opdracht om beide films te bekijken.

Wat The Fly betreft, was het DaCosta om de body horror te doen en de relatie tussen de twee hoofdpersonages, gespeeld door Jeff Goldblum en Geena Davis. “Het is een soort liefdesverhaal en dat vond ik heel belangrijk,” zegt DaCosta.

Rosemary’s Baby had dan weer een invloed op Candyman omwille van de pychologische ondergang van het hoofdpersonage, gespeeld door Mia Farrow, en de manier waarop Polanski New York in beeld bracht. “Ik wilde hetzelfde doen met Chicago,” zegt DaCosta.

Verder heeft DaCosta een dubbel gevoel bij het idee dat ze als zwarte regisseuse een horrorfilm over racisme heeft gemaakt: “Enerzijds is het horrorgenre een geweldig instrument om het publiek te doen meevoelen met de personages en een boodschap over te dragen.”

“Anderzijds zijn het de enige films die zwarte regisseurs mogen maken, zeker na Get Out,” vervolgt ze. “Omdat het lijkt dat het publiek zo’n films willen zien, wordt er meer in geïnvesteerd, maar het publiek wil nieuwe dingen zien en dat heeft Get Out hen gegeven.”

DaCosta is dankbaar dat ze de kans heeft gekregen om voor het eerst een studiofilm als Candyman te maken, maar voegt eraan toe: “We moeten andere manieren vinden om over belangrijke zaken als racisme te praten.”

Bron: The Playlist

Lees meer over: