Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

20.09.2019

Cameron Crowe vindt Almost Famous niet vrouwonvriendelijk, maar…

door Vertigo

Regiseur Cameron Crowe heeft gereageerd op de beschuldigingen dat Penny Lane (Kate Hudson) uit zijn film Almost Famous een voorbeeld is van een manic pixie dream girl.

De term verwijst naar vrouwelijke personages die geen eigen identiteit hebben, maar enkel dienen om hun mannelijke geliefden van het leven te leren genieten.

Almost Famous is gebaseerd op Crowes eigen ervaringen als tienerjournalist voor Rolling Stone in de jaren zeventig en volgens hem vertoonde de echte Penny helemaal geen kenmerken van een manic pixie dream girl.

“Ik heb haar altijd beschouwd als een gevoelige, altruïtische en lieve vrouw die graag met andere mensen omging en niet veel over zichzelf onthulde,” zegt hij.

De film maakt nooit duidelijk hoe oud Penny is en dat was volgens Crowe een bewuste keuze, gezien haar relatie met een ander personage.

“Ik wou geen discussie uitlokken,” zegt hij. “De echte Penny leek in die tijd een volwassene, hoewel ze net als alle andere personages eigenlijk jongvolwassen was.”

Almost Famous wordt bewerkt tot een theaterstuk en Crowe knipte de scène waarin een bewusteloze Penny gekust wordt door William (Patrick Fugit).

“De weergave van vrouwen in de film is problematisch,” zegt actrice Solea Pfeiffer, die Lane zal spelen, “maar nauwkeurig voor die periode. Cameron heeft het script echter met plezier vrouwvriendelijker gemaakt.”

Bron: IndieWire