Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

22.09.2015

Café Derby trekt naar New York

door Jimmy Van der Velde

Café Derby, het speelfilmdebuut van Lenny Van Wesemael, is uitgenodigd voor het prestigieuze Hamptons International Film Festival (8-12 oktober) in de Amerikaanse staat New York. Het autobiografisch geïnspireerde verhaal kan er rekenen op zijn internationale première.

De tragikomedie loopt sinds vorige week bij ons in de bioscoop, nadat de prent op 11 september in wereldpremière ging als opener van het Filmfestival Oostende.

Van Wesemael levert met haar debuutfilm een kroniek af van een vrolijk gestoorde familie en liet zich hiervoor inspireren door het levensverhaal van haar eigen vader en het bezoek dat paus Johannes Paulus II in 1985 aan België bracht.

Wim Opbrouck vertolkt de hoofdrol als Georges, een geboren marktkramer en commerçant in hart en nieren. Wanneer hij hoort dat de paus een openluchtmis komt geven en hij de kans krijgt om het café naast het terrein te huren, ontstaat een briljant plan. Ook zijn vrouw, kinderen en collega’s geloven erin. Want Georges verkoopt alles, aan iedereen…in principe.

Naast Opbrouck zijn de voornaamste rollen weggelegd voor Monic Hendrickx (Penoza, Het bombardement), Ben Segers (Quiz Me Quick, Safety First) en jong talent Chloë Daxhelet. De fotografie was in handen van Ruben Impens, terwijl Thomas Pooters de montage voor zijn rekening nam. De soundtrack van Café Derby werd geschreven door Lady Linn.

Met een uitnodiging voor het Hamptons International Film Festival kan Café Derby meteen rekenen op een internationale première van formaat. Het Amerikaanse filmfestival is ondertussen aan zijn 23e editie toe en zet hoog in op het vertonen van onafhankelijke films aan een wereldwijd publiek. Het festival krijgt gedurende vijf dagen meer dan 25.000 bezoekers over de vloer dankzij een uitgebreid programma dat jaarlijks tal van toekomstige Oscarfavorieten bevat. Zo waren er in het verleden films te zien als 12 Years a Slave, Birdman, Blue is the Warmest Color, Argo, The Artist of ook The King’s Speech. Ook De helaasheid der dingen van Felix van Groeningen kende in 2009 zijn Amerikaanse première in The Hamptons en won er toen de prijs voor Beste Film, Beste Fotografie en Beste Scenario.

Bron: VAF