Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

01.12.2015

Burnt

door Ruben Nollet

“Een Amerikaan?” vraagt Sienna Miller aan haar patron wanneer Bradley Cooper, die ze net voor het eerst ontmoet heeft, weer weg is. “Arrogante lul”, voegt ze er met een kleine snauw aan toe. “Wat wil je, hij is een chef-kok”, riposteert de patron. Net zoals Sienna Miller er een is dus.

Zo hebben we meteen het duo leren kennen waarrond het drama Burnt pivoteert. Bradley is een notoire keukenpiet die jaren geleden in Parijs al de kansen die zijn immense talent hem bood verkwanseld heeft. Nu wil hij in Londen bewijzen dat hij als mens beter is geworden en als chef nog niets van zijn gaven verloren is. En daarvoor wil hij de hulp inroepen van Miller, zelf ook een kundige cuisinier.

Burnt is op zijn best wanneer hij aan Ratatouille doet denken, met Cooper in de rol van Remy de rat. Zowat iedereen in zijn omgeving wil hem het liefst ver uit de keuken houden, maar als kijker zit je voor hem te supporteren omdat je weet dat hij tot grootse daden in staat is. Het scenario van Steven Knight (Eastern Promises, Locke, de tv-serie Peaky Blinders) voegt daar bovendien een twist aan toe, die achteraf bekeken voor de hand lag maar die je toch niet ziet aankomen.

Eenmaal die wending gepasseerd is, verliest Burnt echter in een sneltempo zijn smaak en verwordt hij tot het soort stroperige pap waar Disney — en al zijn klonen — een patent op heeft. Om maar iets te zeggen: Cooper neemt finaal zowaar de woorden “We do it together” in de mond. Brrrr…

>>KLAP

Bradley Cooper laat zijn innerlijke Sergio Herman los in dit appetijtelijk feelgooddrama over een arrogante keukenpiet die naar een derde Michelinster hunkert. Gemakkelijk verteerbaar, al eet je best iets voordat je kijkt.

Regie John Wells
Cast Bradley Cooper, Sienna Miller, Daniel Brühl
Speelduur 1u41
Vanaf 2 december in de bioscoop

@RubenNollet