Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

29.07.2022

Bullet Train onder vuur door gebrek aan Japanners in cast

door Vertigo

Bullet Train, dat volgende week in première gaat, speelt zich grotendeels af op een hogesnelheidstrein in Japan. Op één uitzondering na bestaat de hoofdcast echter uit westerse acteurs. Dat kwam de makers al op veel kritiek te staan. Zowel regisseur David Leitch als de auteur van het oorspronkelijke verhaal verdedigen de beslissing.

“Ik heb de personages altijd als etnisch kneedbaar beschouwd”, beweert schrijver Kōtarō Isaka. “De originele Japanse setting en context doen er eigenlijk niet toe. Voor mij zijn de huurmoordenaars in de film geen echte mensen. Dus misschien zijn ze niet eens Japans.”

“We hebben erover gesproken om een andere locatie te kiezen in plaats van Tokio”, erkent regisseur Leitch. “Maar uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat Tokio net zo’n internationale stad is als veel andere locaties.”

De vertegenwoordiger van een belangengroep voor Japanse Amerikanen vindt die uitleg niettemin onvoldoende. “Deze film bevestigt het vooroordeel dat Aziatische acteurs minder goed scoren aan de bioscoopkassa’s”, zegt David Inoue. “Nochtans is er meer dan voldoende bewijs voor het tegendeel. Denk maar aan Crazy Rich Asians of Shang-Chi.”

Bron: The Hollywood Reporter

Lees meer over: