Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

03.10.2014

Brusselse CINEACT-stichting op straat (persbericht)

door Vertigo

Op dinsdag 30 september 2014 kwam de zaak van de CINEACT stichting voor op het 4de kanton van het vredegerecht in Brussel. De rechter heeft in een spoedzitting de pleidooien van de beide partijen aanhoord en doet uitspraak binnen de maand.

De ABC Cinema is het voorwerp van een immobiliënstrijd. CINEACT betoogt dat er sinds 3 april 2014 een rechtsgeldige commerciële huurovereenkomst bestaat. De tegenpartij, met name de erfgenamen van de vroegere eigenaar en uitbater die op 4 mei plotseling overleed, heeft op 30 september het gebouw verkocht aan een investeerder… De vrederechter werd ingeschakeld om uit te maken of er al dan niet een huurovereenkomst is tussen beide partijen. De opening van de ABC Cinema voor het publiek op 5 oktober, in het kader van de Nuit Blanche, hangt af van het bestaan van deze overeenkomst. Maar ook de redding van deze bioscoop als een nieuwe bruisende filmplek in Brussel! Momenteel is de uitspraak van de rechter nog niet meegedeeld. CINEACT bevindt zich dus op straat, voor de gesloten deuren van de ABC, na het gebouw meer dan zes maanden betrokken te hebben.

De stichtende leden van de private stichting CINEACT, opgericht en van fondsen voorzien door een mechanisme van giften met de medewerking van de Koning Boudewijnstichting, hopen dat de blauwdruk van de huurovereenkomst rechtsgeldig wordt verklaard.

Onderstrepen we nogmaals de bijzondere constructie van dit project dat de huur, huurwaarborg en gewestelijke huurbelasting garandeert door middel van de sensibilisering en betrokkenheid van burgers en sympathisanten. Dankzij de financiële steun van meer dan 600 donateurs, zijn de stichters van CINEACT nu in staat om een jaar huur en de kosten verbonden aan de aanname van de huurovereenkomst te verzekeren. Samen met een beloofde financiële steun van de Stad Brussel, is al meer dan € 60.000 ingezameld. De crowdfundingsactie is geslaagd.

Die autonomie laat CINEACT toe een fiscaal mechanisme op poten te zetten dat de renovatie van de laatste monovolume filmzaal van Brussel mogelijk moet maken. Het principe is eenvoudig: elke gift geeft recht op een fiscale vrijstelling. Met dit alternatief en innovatief financieringsmechanisme voorziet CINEACT, op een moment van besparing op publieke middelen, in de mobilisering van belangrijke middelen en fondsen voor de renovatie van de bioscoop. Om er dan, in samenwerking met andere verenigingen, een nog te definiëren cultureel, cinematografisch, grootstedelijk project in te herbergen.

De oprichters van CINEACT zijn professionelen in de audiovisuele sector en filmliefhebbers, allen actief in erkende filminitiatieven: Cinema Nova, La Rétine de Plateau en het Offscreen Film Festival. Uit de optelsom van hun passie en energie, vaardigheden en ervaringen groeit een gemeenschappelijke visie. Ze vindt een concrete uitdaging in de redding van een van de twee laatste cinemas van de Adolphe Maxlaan, de voormalige Noordlaan waar begin vorige eeuw de eerste bioscoop van Brussel werd geopend.

Terwijl de Nuit Blanche dit weekend hommage brengt aan de rijke bioscoopgeschiedenis in het centrum van de hoofdstad, speelt er zich een cruciale stedenbouwkundige strijd af: het behoud van het culturele leven op een van de grote Brusselse boulevards.

CINEACT is vastberaden, maar staat kwetsbaar tegenover de macht van privé-commerciële initiatieven en grootstedelijke speculatie. De ABC redden is niet eenvoudig. CINEACT wil dat de stedenbouwkundige bestemming van deze bioscoopzaal wordt behouden, maar dit kan morgen veranderen wanneer de nieuwe eigenaar een aanvraag tot wijziging indient. CINEACT vraagt dus dat de bioscoopfunctie beschermd wordt.

De geschiedenis lijkt zich te herhalen. Zo was de Nieuwstraat vroeger een levendige aaneenschakeling van niet enkel handelszaken, maar ook bioscopen, theaters en cafés. Nu rest slechts een monotone en banale winkelstraat, die er verlaten en naargeestig bijligt nadat de rolluiken neergaan.

De herinrichting van het Rogierplein en de centrale boulevards, een project gedragen door de burgemeester van Brussel, vormt een unieke gelegenheid voor de Stad Brussel om de herbestemming te ondersteunen van de oude bioscoopzalen, gesloten sinds de jaren 80 en 90. CINEACT gelooft in en wenst bij te dragen aan een “andere” visie op de stad. CINEACT is bovendien meer dan een project van enkele individuen maar een burgerinitiatief dat nu al meer dan 600 donateurs vertegenwoordigt. We rekenen nu meer dan ooit op de pers en de stem van alle Brusselaars om de publieke overheden wakker te schudden en op hun verantwoordelijkheid te wijzen inzake een doordachte stadsplanning die niet louter oog heeft voor het economische maar plaats ruimt voor een multifunctionele én culturele invulling.

Er is nog tijd. Deze Nuit Blanche staat ons toe om het woord te nemen en ons te mobiliseren. Dura lex, sed lex. De rechter zal binnenkort uitspraak doen, Brussel zal er een kwaliteitsvolle culturele plek bijwinnen of verliezen.

In afwachting van de uitspraak heeft CINEACT besloten zijn deelname aan de Nuit Blanche voort te zetten en zal dus voor deze ene nacht de straat voor de gesloten deuren van de ABC Cinema innemen. Tegelijkertijd lanceren we een petitie voor het behoud van de stedenbouwkundige bestemming van het gebouw als bioscoopzaal.

Bron: Offscreen

Lees meer over: