Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

08.11.2015

Brusselse bioscopen bannen Black uit vrees voor rellen

door Jimmy Van der Velde

Vanaf woensdag kan je eindelijk naar Black gaan kijken, de tweede langspeler van Adil El Arbi en Bilall Fallah. Maar de film zal niet overal te zien zijn. Enkele Brusselse cinema’s – waaronder Vendôme en Le Stockel – zetten de film niet op het programma, omdat ze vrezen dat het thema mogelijk relletjes uitlokt. Ook in Wallonië zijn er enkele bioscopen die het Brusselse voorbeeld volgen.

De film, die gebaseerd is op de boeken Back en Black van Dirk Bracke, volgt de romance van een jongen en een meisje die allebei behoren tot een rivaliserende Brusselse bende. De leefwerelden waartoe ze behoren verbieden dat ze met elkaar omgaan, maar de liefde tussen de twee tortelduifjes blijkt te sterk.

Kinepolis Brussel zal de prent wel spelen, maar pakt uit met een kort filmpje dat voor het misdaaddrama zal vertoond worden. Daarin manen de twee regisseurs het publiek aan om de kalmte te bewaren.

Producent Frank Van Passel roept op om de intelligentie van het publiek niet te onderschatten. “Dat de film zulke heftige reacties oproept, toont aan hoe trefzeker de regisseurs te werk zijn gegaan”, vertelde hij aan De Morgen.

El Arbi en Fallah vertrouwen het publiek en zijn er zeker van dat er geen incidenten zullen plaatsvinden. Ze wilden een film maken die een Brusselse realiteit tot leven brengt en die weinig of niet wordt gemaakt in België. Het was zeker niet hun bedoeling om een Disneyfilm te maken. “Fuck politieke correctheid”, aldus Fallah.

Bron: DM

@TheJimeister