Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

02.01.2018

Broers Dardenne roepen in open brief op tot ontslag van Theo Francken

door Vertigo

In een open brief vragen de broers Dardenne het ontslag van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. In de brief, de gericht is naar premier Charles Michel, hekelt het regisseursduo de houding van de regering in de Soedan-kwestie.

“Als uw regering enig politiek verantwoordelijkheidsbesef had, dan had ze staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) al gevraagd, of beter verplicht, om ontslag te nemen,” stellen ze. “Dan had ze geen tijd gestoken in een onderzoek waarvan de resultaten altijd in vraag kunnen worden gesteld, of in discussies over de fouten van Francken, zijn gebrek aan deontologie en zijn leugens. Niet dat al die misstappen onbelangrijk zijn, maar ze verschuiven het debat naar de wettelijke verantwoordelijkheid van de staatssecretaris, en weg van zijn politieke verantwoordelijkheid.”

“Een regeringslid dat zijn politieke verantwoordelijkheid opneemt door op te stappen, doet dat niet omdat hij persoonlijk een fout heeft gemaakt. Hij doet het omdat hij in een bepaalde politieke situatie vindt dat hij de regering en zichzelf in diskrediet brengt als hij aanblijft. Als dat regeringslid niet dat politieke verantwoordelijkheidsbesef heeft – wat bij staatssecretaris Francken het geval blijkt te zijn – dan moet de premier, gesteund door zijn regering, hem ontslaan.”

Volgens de filmmakers zou Michel zijn staatssecretaris laten aanblijven vanwege electorale belangen: “Dat totale gebrek aan politieke verantwoordelijkheidszin, en wat ons toeschijnt als pure electorale berekening van uw kant, dat duidelijke gebrek aan politieke moed, deed besluiten u een open brief te schrijven. Om u ons onbegrip over te brengen, en om u duidelijk te maken hoe boos we hierover zijn als burgers.”

“Het getuigt niet alleen van een totaal gebrek aan politiek verantwoordelijkheidsbesef, het wijst ook op een absoluut verlies van alle eergevoel, niet alleen dat van u, ook dat van ons, van alle burgers met rechtvaardigheidsgevoel, die ervan doordrongen zijn dat foltering de grootste schande is van de mensheid,” besluiten de geëngageerde regisseurs.

Bron: De Standaard