Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

16.11.2020

Britse indiehit Bait eind november gratis online te zien in je huiskamer

door Vertigo

Het woest originele en ambachtelijk vervaardigde Bait van regisseur Mark Jenkin was afgelopen jaar een indiehit in het Verenigd Koninkrijk. De film werd geselecteerd voor de reeks Please Release Me, maar door COVID-19 werden de screenings zowel in maart als in november geschrapt.

De organisatoren van Please Release Me (KASKcinema, Kunstencentrum BUDA, De Cinema, Cinema ZED, The Roxy Theatre en CINEMA RITCS) willen dat de film gezien wordt en trakteren op een gratis vertoning bij je thuis tussen 23 en 27 november.

In deze film kijken twee broers met lede ogen toe hoe hun ouderlijke huis in een pittoreske Airbnb verandert, Londense yups met hun Land Rovers alle parkeerplaatsen inpalmen en hoe ze zelfs hun plek aan de toog van hun lokale stamcafé verliezen aan dronken toeristen op kroegentocht.

Jenkins toont de groeiende agitatie van de twee zeebonken in een tactiele, expressionistische stijl die meer bij oude B-horror past dan bij een film over een picturale havenstad.

Hij wil met zijn excentrieke drama dan ook geen extra toeristen naar Cornwall en omstreken lokken, maar avontuurlijke toeschouwers verleiden om zich aan zijn hypnotiserend experiment over te geven.

Jenkin draaide deze film over het vissersleven in het zuidelijke Cornwall op 16mm met een opwind Bolex. Hierdoor is het geluid apart opgenomen en gedubd.

Dit alles geeft de film een prachtig klassieke feel van de jaren veertig ‘slice of life’-cinema, maar de film raakt wel degelijk moderne thema’s aan zoals gentrificatie en verlies van identiteit in een steeds meer homogene wereld.

Meer info vind je hier.

Lees meer over: