Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

11.06.2021

Britse dovenvereniging beklaagt beperkt aantal ondertitelde vertoningen A Quiet Place Part II

door Vertigo

Paramount ligt onder vuur in het Verenigd Koninkrijk omdat er volgens de Britse National Deaf Children’s Society niet genoeg ondertitelde voorstellingen van A Quiet Place Part II zijn.

Slechts 41 procent van de Britse bioscopen boden tijdens het openingsweekend van het vervolg op A Quiet Place vertoningen met ondertitels aan. Vijftig procent van die screenings vond plaats voor zes uur ’s avonds en slechts een handvol in het weekend.

“Dove mensen hebben evenveel recht op een opwindende bioscoopervaring dan horende mensen, maar daar wordt niet naar omgekeken,” zegt Beccy Forrow van de National Deaf Children’s Society.

Forrow noemt het gebrek aan ondertitelde vertoningen van A Quiet Place Part II een droevig maar herkenbaar verhaal voor doven in het Verenigd Koninkrijk. “Ondertitels zijn een heilige graal geworden in plaats van iets waar je op kan rekenen,” zegt ze.

“De bioscopen hebben het ongetwijfeld moeilijk gehad tijdens de coronacrisis, maar het aantal ondertitelde vertoningen opdrijven zou een volledig nieuwe groep klanten kunnen aantrekken,” vervolgt ze.

“Er zijn miljoenen dove filmliefhebbers en het wordt tijd dat de bioscoopsector hen dezelfde ervaring aanbiedt als iedereen anders.”

De National Deaf Children’s Society wijst erop dat er nota bene een dove actrice, Millicent Simmonds, meespeelt in de A Quiet Place-films en ook verschillende dove bioscoopgangers hebben hun ongenoegen over het gebrek aan voorstellingen met ondertitels geüit.

A Quiet Place was de eerste film die me trots deed voelen dat ik doof was,” zegt de 15-jarige Kara Gillespie. “De tweede was ook goed, maar ik was teleurgesteld en gefrustreerd omdat hij niet ondertiteld was.”

Volgens een woordvoerder van de Britse bioscoopuitbatersvereniging UK Cinema Association zijn er minder screenings met ondertitels ten gevolge van de pandemie.

“We hebben tijd nodig om opnieuw hetzelfde aantal ondertitelde voorstellingen als voor de coronacrisis te kunnen aanbieden en tegelijkertijd economisch rendabel te blijven,” klinkt het.

De woordvoerder voegt eraan toe dat er voor de pandemie per week ongeveer 1500 vertoningen met ondertitels waren in het Verenigd Koninkrijk en dat er tijdens de eerste twee weken 500 dergelijke voorstellingen van A Quiet Place Part II zullen zijn.

Bron: IndieWire