Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

25.03.2020

Brian de Palma onthult waarom hij Mission: Impossible-sequel afsloeg

door Vertigo

Momenteel staan Mission: Impossible 7 en 8 op de planning, maar volgens Brian De Palma had het bij één film moeten blijven. Hij nam het eerste deel voor zijn rekening en was niet geïnteresseerd in een sequel.

“Verhalen worden steeds maar langer en langer uit economische overwegingen,” zegt De Palma. “Na Mission: Impossible vroeg Tom Cruise of ik wou beginnen aan het vervolg. Ik zei dat één film genoeg was.”

“Waarom zou iemand er nog één willen maken?” vervolgt hij. “Geld uiteraard. Daar was het mij als regisseur echter nooit om te doen en dat is het probleem van Hollywood.”

Ook op de look van moderne Hollywood-films heeft De Palma het niet begrepen. “De films van nu hebben niks te maken met de films van de jaren zeventig, tachtig en negentig,” zegt hij. “Het begint al bij de manier waarop ze eruitzien.”

“Omdat er met digitale camera’s gedraaid wordt, zijn ze verschrikkelijk slecht belicht,” vervolgt hij. “Ik kan niet tegen de duisternis en het weerkaatste licht. Alle films zien er hetzelfde uit. Ik geloof in de schoonheid van cinema.”

“Zo heb ik onlangs Gone With the Wind bekeken en dat is een prachtige film. De sets en de manier waarop Vivien Leigh is belicht zijn buitengewoon. Op streamingdiensten staat er daarentegen enkel rommel. Een verhaal vertellen met beelden bestaat niet meer.”

Verder heeft De Palma wel mooie herinneringen aan Mission: Impossible. Samen met Carlito’s Way noemt hij de film zelfs het toppunt van zijn carrière.

“Veel beter wordt het niet,” zegt de regisseur. “Ik had alles wat ik nodig had. Als het Hollywoodsysteem ten dienste staat van jou, kan je opmerkelijke dingen doen.”

“Wanneer je films echter minder succesvol worden, is het moeilijker om vast te houden aan die machtspositie en moet je compromissen beginnen sluiten. Ik weet niet eens of je dat op het moment zelf wel beseft.”

Bron: The Playlist