Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

26.01.2020

Booksmart-regisseuse Olivia Wilde openhartig over Oscars en Richard Jewell-hetze

door Vertigo

Booksmart-regisseuse Olivia Wilde vind het ongehoord dat Greta Gerwig geen Oscarnominatie kreeg voor Little Women. In plaats maken vijf mannen kans op de Academy Award.

Little Women is genomineerd voor Beste Film,” zegt Wilde. “Hoe is het mogelijk dat de regisseur niet dezelfde erkenning krijgt? Ze verdient het.”

Volgens Wilde geldt dat ook voor Alma Har’el (Honey Boy), Lulu Wang (The Farewell) en Lorene Scafaria (Hustlers). “Het was een fantastisch jaar voor vrouwelijke regisseurs,” zegt ze.

“Het feit dat zo veel films van vrouwen het goed deden aan de box-office en 95 procent hebben op Rotten Tomatoes geeft mij moed,” vervolgt ze. “Films van vrouwen kregen betere recensies dan die van mannen. Dat moet wel een teken van vooruitgang zijn.”

Enerzijds wil Wilde zich niks aantrekken van prijsuitreikingen, maar anderzijds beseft ze dat awards tot opportuniteiten leiden. “Ook in het kader van gelijke verloning zijn ze belangrijk. Awards leiden tot bonussen en loonsverhogingen.”

Wilde vertolkte journaliste Kathy Scruggs in Clint Eastwoods waargebeurde Richard Jewell en kwam onder vuur te liggen omdat haar personage naar bed zou gegaan zijn met een FBI-agent in ruil voor informatie. De hetze heeft Wilde aan het denken gezet.

“Vrouwen worden verwacht om sympathieke personages te spelen, maar ik vind dat we genuanceerde en complexe mensen moeten neerzetten,” zegt ze. “Als je een echte persoon vertolkt, heb je echter een verantwoordelijkheid tegenover hun nalatenschap. Helaas hebben enkel de schrijver of de regisseur daar controle over.”

Bron: IndieWire