Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

09.04.2021

Bong Joon Ho roept collega’s op om sociaal bewogen films te maken

door Vertigo

Bong Joon Hoo heeft gereageerd op het toenemende aantal hate crimes tegen Aziaten in de VS en heeft zijn collega-regisseurs opgeroepen om dergelijke onderwerpen in hun films te verwerken.

“Films maken kost heel veel tijd en geld en dus kunnen regisseurs niet snel reageren op actuele problemen in de maatschappij,” zei Bong tijdens een online masterclass voor de Dodge College of Film and Media Arts in Chapman, Californië.

“Daardoor kunnen filmmakers de problematiek echter op een gewaagdere manier aanpakken,” vervolgde hij. “Ze moeten niet bang zijn om ze onder ogen te zien.”

Bong noemt Spike Lee’s Do the Right Thing als een voorbeeld van een sociaal bewogen film en wijst erop dat hij drie jaar voor de rellen in Los Angeles van 1992 verscheen.

Toen kwamen tal van Afro-Amerikanen op straat nadat vier politieagenten werden vrijgesproken die de zwarte taxichauffeur Rodney King tijdens een arrestatie hadden mishandeld. “Do the Right Thing heeft de rellen als het ware voorspeld,” zegt Bong.

“Dat is de rol die artiesten kunnen spelen,” vervolgt hij. “Ze hoeven niet noodzakelijk de toekomst te voorspellen, maar kunnen hun inzicht gebruiken om maatschappelijke onrust weer te geven die later uit de hand kan lopen.”

Zo zegt Bong dat hij met zijn Oscarwinnende film Parasite de kloof tussen arm en rijk in beeld wilde brengen. “Artiesten moeten in hun werk een antwoord op sociale vraagstukken bieden,” zegt hij.

Bron: IndieWire