Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

15.05.2017

Bong Joon-ho hekelt Cannes/Netflix-heisa

door Steven Tuffin

“Ik kan het hele gedoe niet serieus nemen.” Met die duidelijke woorden stak regisseur Bong Joon-ho van wal toen men hem vroeg naar de heisa rond de selectie van zijn nieuwe film, Okja, voor de Officiële Competitie van het Filmfestival van Cannes.

De Franse bioscoopuitbaters zijn ziedend omdat Cannes twee films toont die geen reguliere cinemarelease krijgen in hun land, maar rechtstreeks op Netflix zullen belanden. Uiteindelijk zwichtte filmfestival onder de druk en besliste dat dit vanaf volgend jaar niet meer mogelijk zal zijn.

Okja zal in Zuid-Korea, de VS en het Verenigd Koninkrijk in de zalen draaien”, ging Joon-ho verder. “Dat was de bedoeling vanaf dag één. Natuurlijk had dat in meer landen mogen gebeuren, maar dat is jammer genoeg niet gelukt.”

Joon-ho vind de discussie overbodig omdat thuis- en bioscoopkijken mettertijd toch naast elkaar zullen bestaan. Bovendien onderlijnde hij dat Netflix hem het soort creatieve vrijheid gaf waar je in andere gevallen alleen maar van kan dromen.

Bron: Variety