Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

20.09.2015

Black wint Discovery Award op Toronto International Film Festival

door Jimmy Van der Velde

Black, de nieuwe speelfilm van Adil El Arbi en Bilall Fallah, heeft de Dropbox Discovery Award van het 40ste Toronto International Film Festival gewonnen. El Arbi was aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen. Aan de award is een bedrag van 5.000 dollar verbonden.

“Dit is niet meer normaal,” zegt El Arbi in een eerste reactie vanuit Toronto. “We zijn extreem blij en vereerd dat we deze prijs hebben gewonnen op het belangrijkste filmfestival van Noord-Amerika. Dit is het bewijs dat we een universele film hebben gemaakt die een internationaal publiek kan bereiken. Het is een ware droom! Bedankt aan de hele cast en crew van Black!!!”

De Dropbox Discovery Award werd dit jaar voor het eerst uitgereikt. Dat gebeurde naar aanleiding van de 40ste verjaardag van het festival. De winnaar werd gekozen uit de deritg films die het Discovery programma vormden. Vorige week maakte de Jury al een selectie van vijf genomineerden bekend.

In het rapport looft de Jury Black voor zijn “duidelijke cinematografische visie die creatief en met lef neergezet wordt. Regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah hebben een diepe indruk nagelaten met de beklijvende en fijngevoelige manier, zowel visueel als auditief, waarop ze de loyaliteit en de bedreigende sfeer binnen jeugdbendes tegen het licht houden. Dit is werkelijk een ontdekking”, aldus de jury.

De prent ging op 11 september in wereldpremière op het Toronto International Film Festival. Kerri Craddock, Director of Programming van het Toronto International Film Festival, prees de film eerder al voor zijn ophitsende tempo, opwindende energie en ruw realisme die doen denken aan klassiekers als City Of God en Goodfellas.

Pamela Leu van Be For Films, dat de internationale rechtenverkoop van de film op zich neemt, hoopt eerstdaags ook de eerste deals met buitenlandse distributeurs aan te kondigen.

Black is gebaseerd op de boeken Black en Back van Dirk Bracke. Ze werden voor de film geadapteerd door Nele Meirhaeghe, El Arbi, Fallah en Hans Herbots. In de hoofdrollen zien we Martha Canga Antonio en Aboubakr Bensaïhi. Robrecht Heyvaert (die ook aan D’Ardennen meewerkte) tekende voor de fotografie, met originele muziek van de hand van Hannes De Maeyer. Producenten zijn Frank Van Passel, Bert Hamelinck en Ivy Vanhaecke voor Caviar.

Na een passage op de filmfestivals van Gent en Namen, brengt distributeur KFD de film op 11 november bij ons uit in de bioscoop.

Bron: VAF