Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

29.10.2014

Black Coal, Thin Ice

door Jimmy Van der Velde

Dat China niet altijd even prettig is om te leven, bleek vorig jaar al uit het gewelddadige Touch of Sin van Jia Zhangke. Dit jaar is het de beurt aan Diao Yinan om de wantoestanden en het sombere bestaan in de grote Chinese natie aan te kaarten. Dat doet hij via het zwart-komische moordmysterie en de Gouden Beer-winnaar Black Coal, Thin Ice, zijn derde langspeelfilm in elf jaar.

De film begint op lugubere wijze: verspreid over een hele Chinese provincie worden er afgehakte ledematen aangetroffen. De net gescheiden detective Zhang start een onderzoek dat op een bloederige manier misloopt. Vijf jaar later is hij aan de drank verslaafd en werkt hij als veiligheidsagent. Zijn interesse voor de onopgeloste moordzaak wakkert opnieuw aan wanneer er nieuwe lichaamsdelen opduiken en de weduwe van een vorig slachtoffer in verband wordt gebracht met de moorden.

Net als andere leden van de zesde generatie aan Chinese filmmakers tracht Yinan een blik te gunnen op de miserabele sociale en maatschappelijke omstandigheden in zijn thuisland. De twijfelachtige methodes van de autoriteiten komen aan bod, de povere levensomstandigheden in stedelijke en industriële gebieden vormen een thema en ook de patriarchale overmacht waarin Chinese vrouwen vertoeven wordt flink belicht.

Niet onmiddellijk dingen waar de gemiddelde bioscoopganger gelukkig van wordt, maar met een depressie zal je de zaal ook niet verlaten. De cineast doorspekt zijn detectiveverhaal namelijk met een heerlijke dosis zwarte humor. Hoewel het een serieus verhaal betreft, mag er ook gelachen worden met het hedendaagse China en de avonturen van het gedesillusioneerde hoofdpersonage. Let vooral op de laatste scène, die op trefzekere wijze een glimlach op je gelaat tovert.

Yinan speelt ook met genreconventies. Black Coal, Thin Ice is gehuld in een film noir-jasje dat doet terugdenken aan Amerikaanse misdaadklassiekers uit de jaren veertig. De nachtelijke scènes baden in neon- en straatverlichting, terwijl detective Zhang steeds meer in de ban raakt van de femme fatale in het verhaal. Toch staart de regisseur zich niet blind op het visuele kader en narratieve clichès.

De film is naast een maatschappijkritische neo-noir ook een intrigerende karakterstudie en spannende thriller. De ontluikende relatie tussen Zhang en de weduwe weet even sterk je aandacht te vatten als de scènes met een Hitchcockiaanse spanningsopbouw.

Het scenario is niet altijd evenwichtig, maar Yinan rijkt genoeg ingrediënten aan om van Black Coal, Thin Ice een sfeervolle, meeslepende en dreigende film te maken.

>>KLAP

Deze Chinese tegenhanger van Bong Joon-ho’s Memories of Murder goochelt met  humor, kleurrijke plaatjes, een kritische camera en een meeslepend moordmysterie. Kort samengevat: voor ieder wat wils.

Regie Diao Yinan
Cast Fan Liao, Lun Mei Gwei, Xuebing Wang
Speelduur 1u46
Vanaf 29 oktober in de bioscoop

@TheJimeister