Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

10.12.2019

Birds of Prey-regisseuse onthult inspiratiebronnen

door Vertigo

Birds of Prey-regisseuse Cathy Yan liet zich voor de superheldenprent inspireren door Quentin Tarantino’s Pulp Fiction, Akiro Kurosawa’s Rashômon, Luc Bessons Léon en Stanley Kubricks A Clockwork Orange.

“De structuur is heel ongewoon en een soort mengeling van Pulp Fiction en Rashômon,” zegt ze. “Veel van mijn favoriete regisseurs, waaronder Tarantino, dienden als invloeden.”

Verder haalt ze Léon aan als de inspiratiebron voor de relatie tussen Harley Quinn (Margot Robbie) en Cassandra Cain (Ella Jay Basco), een jonge vrouw over wie Harley zich ontfermt.

De twee behoren samen met Huntress (Mary Elizabeth Winstead), Black Canary (Jurnee Smollett-Bell) en Renee Montoya (Rosie Perez) tot het zootje ongeregeld waar de film rond draait en daarvoor keek Yan naar Kubrick.

“Visueel zijn we schatplichtig aan A Clockwork Orange,” zegt ze. Zo zou de nachtclub van de slechterik Black Mask (Ewan McGregor) doen denken aan de Milk Bar waar Alex (Malcolm McDowell) en zijn kornuiten rondhingen.

Verder onthulde Robbie dat ze de relatie van Harley Quinn met de Joker (Jared Leto) in Suicide Squad niet helemaal begreep.

“In Birds of Prey is ze bij de Joker weg en ik begrijp waarom,” zegt ze. “Ik denk dat iedereen zich daar in kan vinden. Hoewel Harley er in tegenstelling tot ik mee omgaat door dingen op te blazen, begrijp ik waar ze vandaan komt.”

“Het verhaal gaat over Harleys emancipatie en voelt daardoor bijna aan alsof het zich in een ander universum dan Suicide Squad afspeelt,” voegt Yan eraan toe. “Dat gaf ons de kans om een nieuw Gotham te creëren.”

Bron: IndieWire, IndieWire