Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

17.01.2019

Bird Box blijft voor controverses zorgen

door Vertigo

In België kwam Netflix onlangs in opspraak omdat ze beelden van de treinramp in Buizingen hadden gebruikt in de film Death Note. Nu is in Canada een gelijkaardige hetze ontstaand rond de Netflix-hit Bird Box.

Daarin plegen mensen massaal zelfmoord nadat ze oog in oog met een mysterieus monster komen te staan. Om dat te illustreren wordt op een bepaald moment beeldmateriaal van de treinramp in de Canadese stad Lac-Mégantic getoond. Het ongeluk dateert uit 2013 en kostte 47 mensen het leven.

De burgemeester van Lac-Mégantic kon er net als de NMBS niet om lachen. “Ik weet niet of dit constant voorvalt,” zei ze, “maar ik wil dat Netflix ons ervan verzekert dat ze de beelden zullen verwijderen. We gaan dit zeker en vast opvolgen en onze inwoners staan aan onze kant.”

Ondertussen heeft YouTube filmpjes met levensgevaarlijke uitdagingen zoals de #BirdBoxChallenge verboden. Sommige fans van de horrorprent proberen namelijk net als de personages geblinddoekt bepaalde handelingen uit te voeren. Dat leidde onlangs tot een auto-ongeluk in de Amerikaanse staat Utah.

Ook video’s waarin mensen worden wijsgemaakt dat ze in levensgevaar verkeren, zijn vanaf nu verbannen, net als uitdagingen of practical jokes waar kinderen bij betrokken zijn. Wie de nieuwe regel aan zijn laars lapt, krijgt een waarschuwing. Wie drie waarschuwingen krijgt in 90 dagen, verliest zijn YouTube-account.

Bron: IndieWire, Dark Horizons

 

Lees meer over: