Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

19.10.2020

Bioscopen onaangenaam verrast over verbod op verkoop dranken & snacks

door Vertigo

Afgelopen vrijdag verstrengde het Belgisch overlegcomité de coronamaatregelen en uit een publicatie in het Belgisch Staatsblad van vandaag blijkt dat er ook gevolgen zijn voor de bioscopen. Ze mogen namelijk geen drank en snacks meer aanbieden.

De Federatie van Cinema’s van België (FCB) reageert verbolgen, aangezien premier Alexander De Croo en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke vrijdag nog vertelden dat de protocollen voor de evenementen- en cultuursector ongewijzigd bleven tot 23 oktober.

Volgens de FCB is het verbod op de verkoop van drank en snacks een onaanvaardbare en buitensporige maatregel en hebben uitbaters sinds de heropening van de Belgische bioscopen op 1 juli alle mogelijke inspanningen geleverd om bezoekers in veilige omstandigheden van een bioscoopbezoek te laten genieten.

In de afgelopen periode bleek, uit klantenbevragingen van de betrokken bioscoopgroepen, dat bijna negen op tien van de bezoekers deze inspanningen waardeert en zijn of haar bioscoopbezoek als veilig ervaarde.

De FCB zegt dat het nuttigen van een drankje en hapje voor vele filmliefhebbers bij de bioscoopbeleving hoort. Aangezien de marge op de bioscooptickets na aftrek van de kosten uiterst klein is geworden en de inkomsten uit publiciteit door de sanitaire crisis danig gezakt zijn, is de verkoop van drank en snacks van levensbelang geworden voor de overlevingskansen van de bioscoop.

“Daar waar de bioscopen reeds dubbel gestraft waren door de maatregelen (veiligheidsafstand en mondmaskerplicht) zorgen deze overheidsmaatregelen voor economisch onleefbare omstandigheden met dramatische gevolgen,” voegt de FCB eraan toe.

“Met ingang van vandaag en zonder voorafgaande waarschuwing worden de bioscoopuitbaters verplicht een deel van hun commerciële activiteit stop te zetten en een aanzienlijk deel van hun personeel te informeren van het feit dat tijdelijke werkloosheid voor hen wordt toegepast.”

Verder zegt de FCB dat een groot aantal bioscopen zonder effectieve en substantiële financiële steun het risico loopt zijn deuren definitief te moeten sluiten, met als gevolg ontslagen in de gehele filmsector, van productie tot exploitatie en filmverdeling en in aanpalende activiteiten zoals cafés, restaurants, parking, enzovoort.