Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

06.04.2021

Bioscoopuitbaters in New York vrezen voor ondergang door coronamaatregelen

door Vertigo

Hoewel het Amerikaanse publiek tijdens het paasweekend massaal kwam opdagen voor Godzilla vs. Kong zitten de bioscoopuitbaters in New York City met de handen in het haar.

Sinds de heropening van de bioscopen in de stad op 5 maart mogen de zalen namelijk slechts voor vijfentwintig procent worden gevuld, waardoor de uitbaters veel inkomsten mislopen. Als daar niet snel verandering in komt, wordt gevreesd dat de cinema’s het niet zullen redden.

Joe Masher, de voorzitter van de Amerikaanse bioscoopuitbatersvereniging NATO in New York, hoopt dat de capaciteit tegen de release van Mortal Kombat op 16 april wordt verhoogd.

Volgens Masher moeten de zalen tijdens het lange Memorial Day-weekend eind mei, wanneer Cruella en A Quiet Place Part II verschijnen, voor minstens vijftig procent kunnen gevuld worden.

Voor de release van Top Gun: Maverick op 2 juli en van Black Widow op 9 juli rekent Masher op een capaciteit van vijfenzeventig procent of meer.

“We bellen of mailen de gouverneur elke dag in een poging om de capaciteit naar een minimum van vijftig procent te laten verhogen,” zegt Masher. “Er worden namelijk geen coronabesmettingen in bioscopen vastgesteld en de mensen wil duidelijk terugkeren.”

“We moeten de bioscoopgangers kunnen ontvangen en zijn in staat om dat op een veilige manier te doen,” vervolgt hij. “Door de beperking van de bezoekersaantallen zijn sommige bioscopen zelfs nog niet heropend.”

Een bijkomend probleem is dat de meerderheid van de bioscoopzalen in New York op een bepaald moment met grote, luxueuze stoelen werden uitgerust, waardoor de capaciteit al tot zestig procent is gedaald.

In zalen waar vroeger tweehonderd plaatsen waren, zijn er nu slechts tachtig. Daarvan zijn er door de coronamaatregelen slechts twintig beschikbaar. “Dat slaat nergens op,” zegt Masher. “We moeten de kans krijgen om te overleven.”

Bron: Deadline

Lees meer over: