Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

12.11.2014

The Best of Me

door Vertigo

Een beeldschoon meisje, een getormenteerde bad boy, een gedoemde relatie en een slaperig stadje: The Best Of Me heeft alle ingrediënten van een typische Nicholas Sparks-verfilming. De Amerikaanse schrijver is verantwoordelijk voor het schaamteloos zakdoekgrijpen van emotionele zielen wereldwijd bij melodramatische pareltjes als A Walk To Remember (2002) en The Notebook (2004). De hersenkronkels van Sparks zijn bijna een genre op zich geworden. Toch lijkt er een beetje sleet te zitten op de formule.

De jonge Dawson (Luke Bracey) en Amanda (Liana Liberato) worden smoorverliefd op elkaar tijdens hun laatste jaar op de middelbare school. De relatie wordt echter overschaduwd door het foute milieu waarin de intelligente Dawson opgroeide. Door een tragisch voorval worden de prille geliefden uit elkaar gehaald. Twintig jaar later ontmoeten ze elkaar opnieuw. Amanda (Michelle Monaghan) heeft een leven opgebouwd, terwijl Dawson (James Marsden) nog steeds met zijn high school sweetheart in zijn hoofd zit.

Wat volgt is een twee uur durende will they/won’t they-tearjerker met een bijna frustrerende voorspelbaarheid. Een kus in de regen, voorgelezen brieven vol advies, conservatieve ouders die de relatie niet goedkeuren, een afgelegen liefdesnestje: alle Sparks-stokpaardjes draven voorbeeldig voorbij. Gelukkig maakt de zorgvuldig uitgekozen cast de opeenstapeling van clichés enigszins verteerbaar. Dat de hoofdrollen perfect ingevuld zijn, zorgt ervoor dat het geheel iet of wat overeind blijft.

Conclusie? The Best Of Me is The Worst Of Nicholas Sparks, maar doet uiteindelijk toch wat fans ervan verwachten. Hoewel het een tiental voor de hand liggende plottwists nodig heeft, zal de film toch een klein traantje losweken.

>>KLAP

De liefde is pril zoals in A Walk To Remember (2002) en de emoties zijn groots zoals in The Lucky One (2012). Inderdaad deze tranentrekker laat zich als een best of van Nicholas “The Notebook” Sparks-verfilmingen lezen.

Regie Michael Hoffman
Cast James Marsden, Michelle Monaghan, Luke Bracey, Liana Liberato, Sebastian Arcelus
Speelduur 1u58
Vanaf 12 november in de bioscoop

@ANK2D2