Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

20.02.2020

Berlinale-Juryvoorzitter Jeremy Irons reageert op omstreden uitspraken bij aftrap 70e editie

door Vertigo

Jeremy Irons is de juryvoorzitter van de 70e Berlinale en heeft bij aanvang van het festival gereageerd op zijn omstreden uitspraken  uit het verleden over seksuele intimidatie, het homohuwelijk en abortus.

De acteur liet zich in 2011 laagdunkend uit over seksuele intimidatie en zei in 2013 dat het homohuwelijk vaders toelaat om hun zonen met elkaar te laten trouwen en zo erfbelastingen te omzeilen.

Daarnaast liet hij zich ooit ontvallen dat de katholieke Kerk het recht heeft om abortus een zonde te noemen. Eén van de films die in Berlijn meedingt naar de Gouden Beer is nota bene Eliza Hittmans abortusdrama Never Rarely Sometimes Always.

“Ik wou dat ik hier geen tijd aan moest aan besteden, maar ik wil dat de aandacht op de Berlinale ligt,” zei de acteur tijdens een persconferentie. “Sta mij toe om mijn standpunt over deze onderwerpen voor eens en altijd duidelijk te maken.”

“Eerst en vooral sta ik honderd procent achter de wereldwijde beweging om de ongelijke rechten van vrouwen aan te pakken en hen te beschermen van aanstootgevend, schadelijk en onrespectvol grensoverschrijdend gedrag, zowel thuis als op de werkvloer.”

“Ten tweede prijs ik de plekken waar het homohuwelijk werd goedgekeurd en hoop ik dat dergelijke wetgeving zijn weg zal vinden naar andere maatschappijen. Ten derde ben ik een voorstander van het recht om abortus te plegen, als vrouwen dat beslissen.”

“Deze drie mensenrechten zijn volgens mij noodzakelijke stappen naar de beschaafde en menselijke samenleving waar we allemaal naar zouden moeten streven,” vervolgt hij.

“In sommige delen van de wereld heeft men die rechten niet en leiden de levensstijlen in kwestie tot gevangenschap en zelfs de dood. Ik hoop dat sommige films die we hier te zien krijgen deze en de vele andere problemen in de wereld aan de kaak stellen.”

“Ik kijk er naar uit om films te bekijken waarin bepaalde gedragspatronen, vooroordelen en levensvisies in vraag worden gesteld,” besluit hij. “Hopelijk kunnen we mijn uitspraken uit het verleden daarmee laten rusten.”

Bron: IndieWire