Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

07.12.2014

Berecool

door Vertigo

Kinderboekverfilmingen stellen meestal teleur. Naast het geweldige Paddington zijn er echter nog enkele uitzonderingen. Onze favorieten opgelijst!

Where the Wild Things Are (2009) van Spike Jonze 

Spike Jonze bewees met Being John Malkovich reeds dat hij het onverfilmbare op het witte doek kon toveren, maar met zijn bewerking van deze Maurice Sendak-kinderklassieker verbaasde hij werkelijk iedereen. De regisseur creëerde een overweldigende film die de innerlijke belevingswereld van een kind perfect in kaart brengt. De visuele stijl vertaalt de vele emoties uit het oorspronkelijke verhaal feilloos naar het scherm. Meteen ook de hoofdreden waarom de film niet alleen kinderen, maar ook volwassenen tot zijn fans mag rekenen.

 

Fantastic Mr. Fox (2009) van Wes Anderson

Dat Hollywoods eigenzinnigste filmmakers vaak aangetrokken worden tot iconische kinderboeken – kijk maar naar Tim Burton – werd eens te meer bevestigd toen Wes Anderson zich waagde aan een bewerking van dit briljante Roald Dahl-boek. De Darjeeling Limited-regisseur is één van de weinige cineasten die een klassieker zo eigentijds naar het witte doek vertaalde zonder de link met de oorspronkelijke look and feel uit het oog te verliezen.

 

Coraline (2009) van Henry Selick

Een feest voor het oog voor kijkers van alle leeftijden. Henry ‘The Nightmare before Christmas Selick maakte een meesterlijke stop-motionprent van Neil Gaimans gelijknamige kinderboek. De ietwat donkere prent vertelt het verhaal van een meisje dat vlucht naar een andere wereld. Aanvankelijk lijkt alles beter dan thuis, maar al snel ontaardt haar verblijf in een nachtmerrie. Coraline veroorzaakte net als Paddington heel wat opschudding en werd (onterecht) beschouwd als niet geschikt voor jonge kijkers.

https://www.youtube.com/watch?v=LO3n67BQvh0

 

The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (2005) van Andrew Adamson

Hoewel geestelijke vader C.S. Lewis zelf geen voorstander van verfilmingen was, wordt deze adaptatie van een van de afleveringen van zijn Narnia-reeks als een glansrijk schot in de roos beschouwd. Zoals het een echte Disney-productie betaamt, weet Narnia de perfecte balans te vinden tussen een meeslepend kinderverhaal en een indrukwekkende familiefilm voor jong en oud.

https://www.youtube.com/watch?v=lWKj41HZBzM

 

Charlottes Web (2006) van Gary Winick

Ook de verfilming van het populairste kinderboek aller tijden verdient een plaats in dit overzicht. 13 Going on 30-regisseur Gary Winick bleef erg trouw aan het plot van het boek dat E.B. White in 1953 schreef. De magie van het boek komt mooi tot zijn recht dankzij het moderne jasje van deze mix van live action en animatie.

 

@Bvalkenborghs