Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

06.09.2016

Ben-Hur

door Vertigo

Het moeilijke aan een review over een remake is dat je niet te veel wil vergelijken tussen met het origineel. Zeker als dat een klassieker als Ben-Hur is, nog steeds één van de meest megalomane filmproducties aller tijden. Kan je écht verwachten dat de regisseur van Wanted en Abraham Lincoln: Vampire Hunter een resultaat kan bekomen dat dichtbij William Wylers epos uit 1959 komt?

In dat opzicht heeft Timur Bekmambetov best wel een aanvaardbare blockbuster gemaakt. De dramatische insteek is aanwezig, er werden genoeg veranderingen aan het scenario gebracht om het copy-paste-gehalte te minimaliseren en de snelle regie wijst overduidelijk aan dat de Russische filmmaker op een jong doelpubliek doelt – eentje dat waarschijnlijk de film uit 1959 niet kent/gezien heeft.

Maar waarom je dan zo’n pro-christelijke blockbuster ervan wil maken, valt niet te begrijpen. Ben-Hur is zowat het standaardverhaal van de sandalenfilm geworden: een prins (Jack Huston) wordt vals beschuldigd en vervolgens in ballingschap gezonden om jaren later een manier te vinden om terug te keren en wraak te zoeken.

De tweede verhaallijn van de film, en prominenter aanwezig hier dan in 1959, is de opkomst van het christelijk geloof via het goede woord van Jezus (Rodrigo Santoro). Waar de vorige bioscoopbewerking van Lewis Wallace’s boek uit 1880 een goede balans vond tussen historische en godsdienstige context, valt de geschiedkundige achtergrond hier snel uit de boot.

Wat overblijft is een godsdienstige odyssee die toe werkt naar dé grote actiescène: de iconische wagenrace. En hoewel Bekmambetov CGI en sets degelijk combineert – en eenzelfde scène-lengte als de 1959-versie behoudt – valt er weinig spanning te vinden. Mochten de concurrenten in de race alvast een kleine introductie hebben gekregen, lag de emotionele inzet van de race véél hoger. Maar niet dus…

Deze remake van Ben-Hur is een lastig ding om te beschrijven. Hij is wel behoorlijk gemaakt, maar het werd 57 jaar geleden véél beter gemaakt. En recente genregenoten als Troy of 300 deden op z’n minst hun bombastische actietaferelen juist. Wat blijft er dan nog over? Morgan Freeman die op auto-piloot speelt, een magere 3D-toevoeging en een uiterst misplaatste pop ballad op de eindgeneriek. Rare jongens, deze remake-Romeinen…

>>KLAP

Een religieuze boodschap wordt aan de hand van heel wat actie en avontuur verteld in Ben-Hur, een sandalenfilm à la Gladiator en Troy. Ideaal voor kijkers die de gelijknamige klassieker uit 1959 niet hebben gezien, waarbij een prins vals beschuldigd wordt door zijn adoptiebroer en op wraak berust.

Regie Timur Bekmambetov
Cast Jack Huston, Morgan Freeman, Rodrigo Santoro, Toby Kebbell
Speelduur 2u30
Vanaf 7 september in de bioscoop

@BrianWindelinckx