Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

17.12.2021

Ben Affleck blikt terug op Oscaruitsluiting Argo in acteer- en regiecategorieën

door Vertigo

Argo won de Oscars voor Beste Film, Beste Bewerkte Scenario (Chris Terrio) en Beste Montage (William Goldenberg), maar Ben Affleck werd niet genomineerd voor Beste Regisseur of Beste Acteur. Dat zit hem nog steeds dwars.

“Ik heb er veel uit geleerd,” zegt Affleck en voegt eraan toe dat hij tijdens de Oscarcampagne alles deed wat men hem opdroeg. “Ze vertelden me dat ik baby’s moest kussen en ik heb iedereen ter wereld gepaaid. Dat kwam deels omdat ik de regisseur was, maar eerlijk gezegd wilde ik winnen.”

Hoewel Affleck volgens sommigen de topfavoriet was om tot Beste Regisseur te worden uitgeroepen, kreeg hij niet eens een nominatie. “Achteraf belde ik Warner, dat heel hard voor me had gewerkt en geduimd, en zei dat ik nooit meer campagne zou voeren, handen zou schudden en dat het me geen fuck meer kon schelen,” zegt hij.

De genomineerden in de categorie Beste Regisseur worden voorgedragen door de regisseursafdeling van de Academy. “Misschien verdien ik het niet,” zegt Affleck. “Als de regisseurs daar zo over dachten, respecteer ik hun mening. Ik ben trots op de film en blij dat William en Chris genomineerd werden.”

Affleck denkt dat hij bewust werd uitgesloten voor Beste Regisseur en Beste Acteur. “We kregen nominaties voor Beste Montage, Beste Score, Beste Film, enzovoort,” zegt hij. “De enige die het blijkbaar verprutst had, was de hoofdrolspeler en regisseur. Het is duidelijk wie men de lul vond.”

Daags na de bekendmaking van de Oscarnominaties kreeg Affleck op de rode loper van de Critics Choice Awards de ene vraag na de andere over zijn uitsluiting. “Ik moest doen alsof het me niet stoorde, want stel je voor,” zegt hij.

“Ik werd stomdronken en dacht dat we geen Critics Choice Awards zouden winnen en toen wonnen we Beste Film en Beste Regisseur. Tijdens mijn speech zei ik dat ik de Academy niet wilde bedanken omdat het me geen fuck meer interesseerde. Daarna verloren we uiteraard geen enkele award meer.”

Bron: IndieWire

Lees meer over: