Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

14.09.2020

Belgische lancering Disney+ gevierd met streetart in vijf steden

door Vertigo

Voorafgaand aan de lancering van Disney+ op 15 september creëerden vijf gerenommeerde Belgische streetartkunstenaars in vijf grote Belgische steden een muurschildering, een nationaal streetartparcours als het ware.

Het streetartparcours kan je in verschillende delen van het land ontdekken. Van het creatieve Gent, waar je rechtover de universiteit het kunstwerk kan bewonderen, naar de trendy Dansaertwijk in onze hoofdstad tot in modestad Antwerpen. Ook in de streetarthotspot Charleroi en het bruisende Luik kunnen muurschilderingen worden bewonderd.

De vijf streetartkunstenaars vonden hun inspiratie bij de vijf iconische entertainmentmerken die hun thuis vonden op Disney+: Disney, Pixar, Marvel, Star Wars en National Geographic.

Gent

In Gent werd Kitsune Jolene geïnspireerd door The Marvel Hero Project. Die Disney+ Original-serie zoomt in op het verhaal van verschillende jonge helden die voor een opmerkelijke en positieve verandering in hun gemeenschap zorgen.

Deze jongeren hebben hun leven gewijd aan onzelfzuchtige daden die getuigen van moed en goedheid en Marvel viert hen nu als de ware superhelden die ze zijn.

Antwerpen

Fans kunnen niet wachten om de Disney+ Original-serie The Mandalorian te ontdekken, net zoals Toon Van Ishoven, die een gigantische Mandalorian en The Child doet verrijzen op het Leopoldplein in Antwerpen.

The Mandalorian vindt plaats na de val van het Galactische Keizerrijk en voor de opkomst van de First Order. De serie volgt de beproevingen van een eenzame premiejager in de rand van het sterrenstelsel, ver van de autoriteit van de New Republic.

Brussel

Cee Pil palmt de Nieuwe Graanmarkt in Brussel in met een muur die is gebaseerd op de Disney Imagineering Story. Die zes uur durende saga van regisseur Leslie Iwerks, die voor een Academy Award werd genomineerd, zoomt in op 67 jaar Walt Disney Imagineering, een plek die je het best kan omschrijven als gelijke delen artiestenstudio, designcentrum, denktank en innovatielaboratorium.

Daar komt een eclectische groep creatievelingen samen om ideeën tot leven te brengen. Ze zijn verantwoordelijk voor de bouw van twaalf pretparken, de ‘gelukkigste plekken ter wereld’.

Charleroi

In Charleroi kunnen inwoners genieten van de Forky-muurschildering van de artiest Smok. In het nieuwe Disney+ Original-programma Forky Asks A Question stelt Forky, een tot speelgoed omgetoverde vork, belangrijke vragen over hoe de wereld werkt.

Wat is liefde? Wat is tijd? Ook de meest diepgaande vraag van allemaal mag niet ontbreken: Wat is kaas? Al die (en nog meer) vragen worden in tien shorts verkend.

Luik

De in Luik geboren en getogen streetartkunstenaar Whoups viert de traditie om de wereld te verkennen door de lens van National Geographic met een adembenemende muurschildering, geïnspireerd op de oceaan.

De oceaan maakt 70 procent van onze planeet uit, is de thuis van ongelooflijk divers leven en het onderwerp van verschillende National Geographic-programma’s. Disney+-abonnees hebben toegang tot een ruim aanbod shows, documentaires en films van National Geographic die je meenemen op een reis rond de wereld.

Curator van de streetartexpo van Disney+ is de Gentse non-profitorganisatie Wallin’. Die is gespecialiseerd in het organiseren van festivals en workshops rond streetart voor lokale gemeenschappen, kinderen en streetartfans.

Lees meer over: