Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

04.06.2020

Belgische kortfilm haalt selectie Cannes-nevensectie Semaine de la Critique

door Vertigo

De korte fictiefilm White Goldfish van Jan en Raf Roosens is geselecteerd voor de Semaine de la Critique, de oudste nevensectie van het filmfestival van Cannes.

White Goldfish werd gemaakt als studie voor het speelfilmdebuut waar het regisseursduo momenteel aan werkt. Door de coronamaatregelen in Frankrijk zal de Semaine de la Critique dit jaar niet doorgaan.

De selectie houdt in dat de film dit najaar vertoond zal worden in Parijs en dat de makers kunnen deelnemen aan Next Step, een workshop voor speelfilmdebuten.

Het is niet de eerste keer dat Jan en Raf Roosens worden uitgenodigd door Cannes. In 2015 werden de filmmakende broers geselecteerd voor de kortfilmcompetitie van de officiële selectie met Copain, een korte fictiefilm over een tiener die gevangen zit tussen zijn welgestelde, conservatieve familie en zijn vrienden uit de sociale woonwijk.

Na de wereldpremière in Cannes was Copain gelanceerd voor een succesvolle festivalcarrière met onder meer selecties voor de filmfestivals van Les Arcs, Palm Springs, Guanajuato, Cabourg en Gijón.

White Goldfish gaat over Stella, een tienjarig meisje dat haar moeder betrapt met de mysterieuze Patty. Overtuigd om haar moeder te straffen voor haar ontrouw wordt Stella geconfronteerd met de complexiteit van volwassen relaties.

White Goldfish werd geschreven, geregisseerd en geproduceerd door Jan en Raf Roosens voor het productiehuis Rococo Content. De belangrijkste rollen worden vertolkt door Circé Lethem, Gloria Catteeuw, Cato Catteeuw, Femke Debeule, Pieter Piron en Jasper Coremans.

Achter de schermen werkten Ward Geerts (montage), Gedeon Depauw (klank) en Sigrid Volders (make-up) mee aan de film. De film werd gerealiseerd in het kader van een samenwerking met muziekgroep Driftwood. Met de opnames voor de film werd tegelijk een muziekclip gedraaid voor Driftwoods debuutplaat Avalon. De muziek van Driftwood is te horen in de soundtrack van de film.

White Goldfish is tegelijk een studie voor 2Seasons, het speelfilmdebuut van Jan en Raf Roosens dat op dit ogenblik in ontwikkeling is en waarvan de opnames in 2021 van start zouden gaan.

Door hun selectie voor de internationale competitie van de Semaine de la Critique mogen Jan en Raf Roosens ook deelnemen aan het Next Step-programma, waar ze de kans zullen krijgen om hun speelfilmproject verder te ontwikkelen.

Gedurende een vijfdaagse workshop dit najaar zullen ze advies krijgen van internationale experts uit de industrie en kunnen ze onder begeleiding werken aan het scenario en de ontwikkelingsstrategie. Bijzondere aandacht zal gaan naar de creatie van de muziekscore.

Bekijk de volledige selectie van de Semaine de la Critique hieronder:

Langspeelfilms

De l’or pour les chiens, Anne Cazenave Cambet

Sous le ciel d’Alice, Chloé Mazlo

La terre des hommes, Naël Marandin

La Nuée, Just Philippot

After Love, Aleem Khan

Kortfilms

August 22, This Year, Graham Foy

Towards Evening, Teymur Hajiyev

Dustin, Naïla Guiguet

Forastera, Lucía Aleñar Iglesias

Good Thanks, You?, Molly Manning Walker

Humongous!, Aya Kawazoe

Maalbeek, Ismaël Joffroy Chandoutis

Marlon Brando, Vincent Tilanus

Menarca, Lillah Halla

White Goldfish, Jan Roosens et Raf Roosens