Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

02.12.2021

Belgische filmverdelers & bioscopen protesteren fel tegen mogelijke nieuwe sluiting cinema’s

door Vertigo

De Belgische filmdistributeurs, via hun federatie Film Matters Belgium, en bioscoopexploitanten, via de Federatie van Cinemas van België, reageren krachtig op de informatie die uit de politieke wereld komt over een mogelijke sluiting van culturele locaties, waaronder bioscopen.

Het lijkt hen absurd de bioscopen te willen sluiten wanneer deze volgens alle beschikbare studies niet als besmettingshaarden worden beschouwd, waaronder met name de recente studie van het Pasteur-Instituut in Frankrijk, alsook de aankondiging van Geert Van Molenberghs van de KUL die aangeeft dat bioscopen veiliger zijn dan woningen: mondmaskers zijn verplicht, er wordt gezorgd voor goede luchtventilatie in de zalen en het personeel is speciaal opgeleid. Bovendien zien bioscopen strikt toe op de controle van CST’s en ID-kaarten.

Het bericht gaat als volgt verder:

“Bioscopen sluiten betekent mensen de kans ontnemen om te ontsnappen aan een klimaat dat angst inboezemt. Sluiting van de bioscopen zou de bevolking beroven van een van hun favoriete vrijetijdsbestedingen – vooral aan het eind van het jaar. En zou ons nog een andere manier ontnemen om ons in gezelschap en in veiligheid te ontspannen, in deze periode van crisis die zo mentaal uitdagend is voor iedereen.

Om nog maar te zwijgen over de aanzienlijke financiële verliezen voor onze sector en de sombere vooruitzichten voor de toekomst… Dit is een nieuwe klap voor de sector, die belangrijke filmreleases gepland heeft en die ons zouden kunnen helpen om stand te houden.

Daarom dringen wij er bij de politieke autoriteiten sterk op aan maatregelen te nemen die rekening houden met de bewezen doeltreffendheid voor de gezondheid en de bioscopen open te houden. Het is wetenschappelijk bewezen dat bioscopen en andere culturele gelegenheden geen besmettingsrisico’s inhouden en wij geloven dat zij een fundamentele rol spelen om de bevolking te helpen deze moeilijke maanden met een gerust hart door te komen.”