Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

25.01.2016

The Land of the Enlightened scoort op Sundance

door Ruben Nollet

Op het Sundance-festival in Utah, de jaarlijkse hoogmis van de onafhankelijke cinema, is de Belgische documentaire The Land of the Enlightened vannacht op applaus onthaald. De film is het regiedebuut van de Gentse fotograaf/cineast Pieter-Jan De Pue, die zeven jaar lang aan zijn eersteling werkte.

The Land of the Enlightened toont hoe Afghaanse kinderen in onmenselijke oorlogsomstandigheden toch een min of meer normaal leven proberen te leiden. De Pue ging draaien in verschillende regio’s van het land en verwerkte zijn beeldmateriaal tot een documentaire.

“Voor mij voelde dit premièremoment als de geboorte van een eerste baby”, liet de trotse regisseur met een lachje optekenen. “Alleen duurde de zwangerschap zeven jaar in plaats van de traditionele negen maanden. Dit is mijn — eerste — levenswerk. Ik ben dan ook heel tevreden met de ontvangst van de film hier.”

De eerste reacties waren inderdaad positief. Het vakblad Screen International heeft het bijvoorbeeld over een “hypnotiserend, speels en ijzingwekkend sobere hybride documentaire die romantiek met rauw realisme vermengt.”

The Land of the Enlightened komt bij ons uit op 16 maart, met een première op 6 maart in Bozar. Tickets zijn te krijgen via bozar.be.

@RubenNollet