Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

23.11.2018

Belgische bioscopen reageren verdeeld op Roma-release

door Vertigo

Alfonso Cuaróns Roma komt kort na de bioscooprelease op Netflix’ streamingplatform en daar is na de Verenigde Staten en Mexico nu ook in België heel wat om te doen.

De film speelt bij ons in de Brusselse Cinema Palace, twee dagen voor hij online beschikbaar is. Twee weken later doet de Gouden Leeuw-winnaar ook een aantal andere bioscopen aan, namelijk Buda (Kortrijk), Cartoon’s (Antwerpen), Lumière (Brugge) en Sphinx (Gent).

Op sommige plekken is de film echter niet welkom aangezien Netflix zich niet aan de ongeschreven regel houdt dat een film pas vier maanden na de bioscooprelease in de huiskamer mag beschikbaar zijn.

“Wij zijn niet gecontacteerd,” zei Walter Vander Cruysse van Studio Skoop Gent. “Indien wel, zouden we hier nooit op zijn ingegaan. Je kan al net zo goed een pistool nemen en in je eigen voet schieten. Dit is desastreus voor de cinema’s.”

“Het is een magnifieke film,” zei Dany Habran van Les Grignoux in Luik, “maar het doel van Netflix is films maken om ze vooral niet in de cinema uit te brengen. Waarom zouden wij daar dan reclamebord voor spelen en onze vitrine uitlenen?”

De federatie van cinema’s (FCB) vindt dat er meer dan een ongeschreven regel nodig is. Zij pleiten voor een wetgeving zoals in Frankrijk of Italië waar het release-window aan banden werd gelegd: “Een echt wettelijk kader zou helpen, alleen zal dat niet voor morgen zijn. De hele bioscoopwetgeving is aan een update toe: die stamt nog uit 1963.”

Alexander Vandeputte van Lumière ziet er dan weer geen graten in. “Zwart-wit, zonder narratief, in het Spaans en in prachtig breedbeeld: dit komt enkel tot zijn recht in de cinema,” zei hij. “Cinema is een opportunistische business. Dit is een van die zeldzame cinefiele hoogtepunten in een jaar, dat wil je niet missen.”

“Voor een middelmatige film had ik dit wellicht niet gedaan,” vervolgde hij. “Ik wil dit film per film bekijken. Zijn wij louter marionetten van Netflix of krijgen we veel volk over de vloer voor een topfilm? Het is een experiment.”

Bron: De Standaard

Lees meer over: