Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

06.12.2021

Belgische bioscoopuitbaters ontevreden over nieuwe afstandsregel

door Vertigo

Het overlegcomité besliste onlangs dat de Belgische bioscopen mogen open blijven zolang de bestaande coronamaatregelen zoals Covid Save Ticket- en mondmaskerplicht gerespecteerd worden en de capaciteit per zaal beperkt wordt tot 200 mensen.

In het Koninklijk Besluit volgend op het overlegcomité staat dat er vanaf 6 december ook anderhalve meter plaats moet zijn tussen de groepen bezoekers. Daar zijn sommige bioscoopuitbaters niet tevreden mee omdat ze niet vooraf op de hoogte werden gebracht en omdat de regel niet geldt voor theaterzalen.

“Maximaal 200 personen binnenlaten, mondmaskerplicht en het controleren van een Covid Safe Ticket, dat is voor ons allemaal geen probleem,” zegt Johan Van Schaeren, de algemene coördinator van Cinema Zed en Kortfilmfestival Leuven, dat momenteel aan de gang is, aan Het Nieuwsblad.

“Het festival vindt onder meer plaats in de grote aula Vesalius die een capaciteit heeft van 700 bezoekers, dus daar afstand voorzien, lukt ons wel,” vervolgt hij. “Maar onze eigen zalen zijn met ongeveer 150 en zestig plaatsen een pak kleiner. Door die afstandsregel komen we amper aan dertig procent bezetting. Je kan het niet uitleggen dat je in pakweg 30CC wel naast elkaar kan zitten, en hier niet.”

Van Schaeren voegt eraan toe dat de Federation des Cinémas Belges aan het uitzoeken is of de afstandsregel kan herzien worden. “Maar iedereen in de regering wijst naar elkaar,” zegt hij. “Niemand weet dus eigenlijk wie die afstandsregel heeft ingevoerd. We hopen écht op meer duidelijkheid.”

Ondertussen heeft Kinepolis zich aangepast. “De plaatsen voor en achter jou laten we leeg. Zowel links als rechts blijven er twee zetels open,” zegt woordvoerder Anneleen Van Troos.

De bioscoopketen betreurt echter dat de afstandsregel afwijkt van de vorige na de heropening van de bioscopen op 9 juni. Toen moest er slechts één stoel links en rechts worden vrijgelaten.

“Onze capaciteit wordt serieus verminderd, dus bij de echte kleppers voorzien we extra zalen,” zegt Van Troos. “Zo zien we dat de voorverkoop van Spider-Man: No Way Home erg goed loopt, dus het is niet uitgesloten dat de eerste voorstellingen al helemaal uitverkocht zullen zijn.”

Ook het filiaal van bioscoopketen UGC in Aarschot merkt dat er veel vraag is naar Spider-Man: No Way Home-tickets. “Die voorverkoop loopt als een trein,” zegt directeur Gaël Sempels.

“December is overigens een van onze beste maanden, dus we bekijken nu al of we voor alle films al extra voorstellingen kunnen inplannen,” vervolgt hij. “We verwachten immers dat, door de extra week kerstvakantie, er al veel meer volk zal komen.”

“Daarom is het belangrijk dat de bezoekers niet alleen ’s avonds komen, maar ook naar onze extra opvoeringen in de voor- en late namiddag komen,” voegt hij eraan toe. “Spreiding is belangrijk, zodat iedereen zich comfortabel genoeg voelt om naar de cinema af te zakken. Net zoals de andere vertegenwoordigers van onze sector hopen we écht dat die afstandsregel wel nog eens herzien wordt. Voor ons maakt dat een groot verschil.”

Bron: Het Nieuwsblad

Lees meer over: