Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

25.06.2021

Belgisch-Roemeense Cannes-ganger La Civil krijgt hartverscheurende trailer

door Vertigo

La Civil, het speelfilmdebuut van de Vlaams-Roemeense Teodora Ana Mihai, is geselecteerd voor het festival van Cannes en ondertussen is er een trailer van de film online verschijnen die je hier kunt bekijken.

Teodora Ana Mihai is een Vlaamse filmmaakster van Roemeense oorsprong met een achtergrond in documentaire en fictie. Ze oogstte internationaal succes met Waiting for August (2014), een documentaire die in de prijzen viel op Hot Docs, Visions du Réel en in Karlovy Vary en die ook een nominatie voor de European Film Awards binnenhaalde.

La Civil, Teodora Ana Mihai’s fictiedebuut, is geïnspireerd op feiten van kartelgeweld in Mexico. Aan de productie gingen jaren van intensief onderzoek vooraf door de filmmaakster en de Mexicaanse schrijver en scenarist van de film Habacuc Antonio De Rosario. De opnames vonden tijdens het najaar van 2020 in volle coronacrisis plaats in Mexico.

De film vertelt het verhaal van Cielo, een Mexicaanse moeder die op zoek gaat naar haar dochter die werd gekidnapt door een drugskartel. Wanneer de autoriteiten geen hulp bieden, neemt Cielo het heft in eigen handen en transformeert ze geleidelijk van een huisvrouw in een wraakzuchtige militant. De hoofdrol wordt vertolkt door Arcelia Ramirez, met bijrollen voor Alvaro Guerrero en Jorge A. Jimenez.

La Civil is een productie van Hans Everaert voor het Antwerpse productiehuis Menuetto, in coproductie met het productiehuis van de gebroeders Dardenne, Les Films du Fleuve, het Roemeense Mobra Films van Gouden Palm-winnaar Cristian Mungiu en het Mexicaanse Teorema. Achter de schermen werkten onder meer DOP Marius Panduru en monteur Alain Dessauvage mee aan de film. Cinéart zal de film dit najaar uitbrengen in de Belgische bioscopen.

Lees meer over: