Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

02.03.2016

Belgica

door Anke Wauters

De geur van lauw bier, een dikke laag dialect en knipperende neonlichten: dar zijn de drie hoofdingrediënten van Belgica, de vijfde film van Felix van Groeningen. De Belgische scenarist-regisseur ging ditmaal de mosterd halen bij het Gentse café Charlatan – voor de gelegenheid omgedoopt tot Belgica – en levert een knaller van formaat af, de Gentse feesten maar dan op het witte doek in maart.

Belgica is natuurlijk meer dan het relaas van het beruchte oord van verderf in de Arteveldestad. Het verhaal draait rond het duo Frank en Jo, twee broers die langzaam maar zeker inzien dat een wilde levensstijl niet samengaat met het succesvol uitbaten van een populair café. Familiebanden en vriendschap staan onder druk, terwijl sex, dirty dancing en pounding techno music welig tieren op de achtergrond.

Visueel is Belgica het tegenovergestelde van het groezelige café waarover de film gaat, want cameraman Ruben Impens wisselt gestileerde scènes af met rauw realisme. Het resultaat is wild: je hoeft niet dronken zijn om de losbandige sfeer van de Belgica te proeven. De muziek, het kloppende hart van de film, is opzwepend overtuigend: de treffende soundtrack van de broertjes Stephen en David Dewaele krijgt de concertscènes die hij verdient, met hier en daar bekende gezichten die opduiken tussen het tromgeroffel.

Tom Vermeir, ex-gitarist van A Brand, is erg geloofwaardig als de charismatische wildebras Frank, de broer van de schuchtere maar beredeneerde Jo (Aerts). Frank is ontevreden met zijn eigen burgerlijk bestaan aan de zijde van zijn vrouw (Charlotte Vandermeersch) en verliest zich al snel in de Belgica: hij laat de alcohol rijkelijk vloeien, bedriegt zijn vrouw zo goed als elke nacht en gebruikt zoveel drugs dat ‘Sneeuwwitje’ en ‘De Stofzuiger’ zijn roepnamen worden. Het is zijn manier om te ontsnappen aan zijn verantwoordelijkheden. Zijn broer vergeeft hem misstap na misstap. met een mantel der liefde waar alsmaar meer gaten in komen.

Toch worden er geen levenslessen aan de man gebracht in Belgica, noch wordt er met een vingertje gewezen. Van Groeningen duidt problemen aan zonder te (ver)oordelen. Hij toont hoe sommige keuzes voor jou gemaakt worden. Belgica is een soort van minimaatschappij waarin andere regels gelden. Regels die niet samengaan met wat de echte wereld propageert.

De geborgenheid waar Jo zo naar snakt, glipt als water door zijn vingers in de vorm van verloren liefde Marieke (Hélène Devos). De opwinding waar Frank naar op zoek is, doet hem uiteindelijk de das om. Terwijl de twee broers hun plek in het nachtleven veroveren, brokkelen hun relaties met elkaar en met anderen langzaam maar zeker af. Tot uiteindelijk alles aan diggelen ligt op de genadeloze kasseien van de Gentse Vlasmarkt, waar alles van waarde weerloos is.

>>KLAP

Beklijvend broederepos van Felix van Groeningen met Stef Aerts en Tom Vermeir als barmanagers van Gents favoriete oord van verderf. Combineer dat met de muziek van Soulwax en je hebt geen film maar een belevenis, eentje die je in midden in het feestgedruis sleurt.

Regie Felix van Groeningen
Cast Stef Aerts, Tom Vermeir, Hélène Devos, Charlotte Vandermeersch
Speelduur 2u06
Vanaf 2 maart in de bioscoop

@ANK2D2