Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

02.12.2015

Belgica in wereldpremière op Sundance Film Festival

door Jimmy Van der Velde

Belgica, de nieuwe speelfilm van Felix van Groeningen, krijgt zijn wereldpremière op het prestigieuze Sundance Film Festival (21-31 januari) in de Amerikaanse staat Utah. Ook The Land of the Enlightened, het debuut van Pieter-Jan De Pue, heeft zijn uitnodiging voor Sundance op zak. De film krijgt zijn wereldpremière in de World Cinema Documentary-competitie. Het is sinds 2010 geleden dat er nog een Vlaamse langspeler op Sundance stond en bovendien de eerste maal dat er twee speelfilms van bij ons tegelijk geselecteerd worden.

Van Groeningen en Arne Sierens schreven het verhaal van Belgica, dat gaat over twee broers, Frank en Jo, die elkaar terugvinden in Jo’s bruine kroeg. Binnen de kortste keren wordt de Belgica dé hotspot van het nachtleven. Een zelfverklaard oord van verderf waar de rock-‘n-roll van de bezwete muren spat.

Stef Aerts en Tom Vermeir vertolken de hoofdrollen en worden vergezeld door o.a. Charlotte Vandermeersch, Hélène Devos, Boris Van Severen, Sam Louwyck en Dominique Van Malder. Soulwax tekende voor de muziek.

Belgica zal tijdens het Sundance Film Festival vertoond worden binnen de World Cinema Competitie voor Speelfilms, een programma dat focust op nieuw werk van opkomende regisseurs en in het verleden uitpakte met films als An Education, Bloody Sunday, Lola rennt, 28 Days Later en Goodbye, Lenin!

The Land of the Enlightened, de tweede geselecteerde film uit Vlaanderen, is een cross-over tussen documentaire en fictie die het relaas schetst van Afghaanse kinderen. Ondanks hun dagdagelijkse strijd en bekommernissen in een door oorlog getekend land ontsnappen ze in hun eigen verlangens en dromen. De Pue werkte meer dan vijf jaar aan de film waarvoor hij 16mm-beelden draaide in verschillende regio’s doorheen Afghanistan en bij Amerikaans-Afghaanse legereenheden en komt zo tot een imposant poëtisch beeldverhaal.

Producent Bart Van Langendonck: “Deze productie was een beproeving voor iedereen die er bij betrokken was. Niet alleen moesten vele productionele hindernissen worden genomen om in zeer risicovolle gebieden te kunnen draaien, om het budget van meer dan 1,2 miljoen euro te financieren moesten we een complexe coproductiestructuur op poten zetten tussen België, Ierland, Nederland, Duitsland en Afghanistan. Maar de overweldigende film die Pieter-Jan afleverde maakte dit alles meer dan waard.”

Bij ons gaat The Land of the Enlightened 6 maart in première, gevolgd door een Belgische bioscooprelease op 16 maart.

De vorige maal dat een Vlaamse langspeler uitgenodigd werd voor Sundance was in 2010 toen de documentaire Double Take van Johan Grimonprez er vertoond werd. Op het vlak van fictie moeten we al terug naar 2007, het jaar waarin Peter Brosens en Jessica Woodworth er Khadak voorstelden in de World Cinema Competitie voor speelfilms. In 2013 was er wel een selectie voor de korte animatiefilm Oh Willy… van Marc James Roels en Emma De Swaef, terwijl ook Nicolas Provost een regelmatige gast is op Sundance met vertoningen van Moving Stories (2012), Stardust (2011), Suspension en Plot Point (2008), Induction (2007), Exoticore (2006) en Papillon d’amour (2004).

Bron VAF