Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

08.04.2020

Beeldenmagiër Roger Deakins uit kritiek op ‘slordig’ Hollywoodcamerawerk

door Vertigo

De Oscarwinnende cameraman Roger Deakins heeft zijn beklag gedaan over het moderne Hollywood. “De look van een film is belangrijker geworden dan het verhaal en de inhoud,” zegt hij. “Dat vind ik vrij teleurstellend en deprimerend.”

Tegenwoordig worden veel blockbusters, waaronder die van Marvel Studios, ingeblikt door meerdere cameracrews en daar heeft Deakins een hekel aan.

Volgens Roger Deakins’ echtgenote James Ellis Deakins verwachtte de line producer van Denis Villeneuves Blade Runner 2049 dat ze tot negen ploegen zouden nodig hebben.

“We bleven weigeren en zeggen dat we daar geen behoefte aan hadden, maar hij geloofde ons niet” zegt Ellis. “Ook voor Skyfall vroeg men of we geen vijf tot zes camera’s nodig hadden, omdat ze niet geloofden dat één volstond.”

“Zo gaat het altijd,” zegt Deakins. “Ze vragen ons om een lijst van onze vier tot vijf cameraploegen op te stellen, omdat er zoveel shots moeten opgenomen worden.”

“Bij Blade Runner 2049 vond ik het vreemd, omdat we al hadden samengewerkt met Denis aan Prisoners en Sicario en die volgens mij succesvol waren. Bij grotere films wil men één scène draaien met zes camera’s. Nee, bedankt.”

Deakins vindt het slordig om met verschillende ploegen te werken en zegt dat hij Blade Runner 2049 voornamelijk met één camera filmde. Aan Skyfall kwam er uitzonderlijk wel een tweede cameraploeg te pas.

Dat stond Deakins enkel en alleen toe omdat hij alle shots op voorhand had gepland met regisseur Sam Mendes en strikte instructies meegaf aan de cameraploeg. “Ze mochten niet zomaar hun eigen ding doen,” zegt hij.

https://youtu.be/XbCcLKKK05w

Bron: IndieWire