Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

08.11.2017

Battle of the Sexes

door Chris Craps

Onder het tennislaagje van Battle of the Sexes gaat een screwball comedy rond gendergelijkheid schuil, overduidelijk geïnspireerd door de satires die Michael Ritchie (The Bad New Bears, Smile, Semi-Tough) in de jaren 70 maakte. Little Miss Sunshine-makers Jonathan Dayton en Valerie Faris vertrekken daarvoor bij het verhaal achter de best bekeken tennismatch ooit.

Op 20 september 1973 ging de nummer 2 in het vrouwentennis, de 29-jarige Billy Jean King (Emma Stone), een duel aan met de 55-jarige vergane glorie Bobby Riggs (Steve Carell). De aandachtsgeile Riggs zag de match als een mediacircus waarin hij zich kon uitleven als zogenaamde male chauvinist pig. Voor King was de wedstrijd een kans om het vrouwentennis in de spotlight te zetten, maar ook om de vooroordelen tegen vrouwen op het tennisveld en elders de kop in te drukken.

Maar bij dat grote duel belanden we pas tijdens de tweede helft van de film. De eerste helft wordt gereserveerd voor de lange aanloop naar de match, een periode waarin King haar lesbische geaardheid ontdekt. De ‘slechterik’ van die eerste 60 minuten is hoogst interessant. Dat is namelijk niet Riggs, maar de toenmalige nummer 1 in het vrouwentennis, Margaret Court. Deze Australische wordt voorgesteld als een ultraconservatieve fundamentaliste die ‘verderfelijke’ lesbiennes op kilometers afstand ruikt. Een tikkeltje overdreven? Wie recente statements van Court leest, moet vaststellen dat haar standpunten na al die jaren nog niet verzacht zijn, integendeel zelfs.

In de tweede helft neemt de seksistische tennislegende en -commentator Jack Kramer (Bill Pullman) de rol van de bad guy over. Puur dramatisch is dat de juiste keuze. Want het betreft hier een rasechte feelgoodmovie waarin het kwaad overwonnen wordt. Zeker in het Trump- en Weinstein-tijdperk voelt Battle of the Sexes aan als een film die perfect op tijd komt om er ons – op een vrolijke en aangename manier – aan te herinneren dat er nog fucking veel werk aan de winkel is!

>>Klap

De makers van Little Miss Sunshine kneden het beroemde tennisduel uit 1973 tussen Billy Jean King (Emma Stone) en Bobby Riggs (Steve Carell) tot een feelgoodsatire rond de strijd voor gendergelijkheid. Geïnspireerd door seventies-sportfilms van Michael Ritchie zoals The Bad New Bears en Semi-Tough.

Regie Jonathan Dayton en Valerie Faris
Cast Emma Stone, Steve Carell, Elisabeth Shue
Speelduur 2u01
Vanaf 8 november in de bioscoop