Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

28.02.2020

Astrofysicus Neil deGrasse Tyson probeert Arrival-fout te doen vergeten met Ad Astra-analyse

door Vertigo

Na een mislukte poging om Denis Villeneuves Arrival op een wetenschappelijke fout te betrappen, heeft de Amerikaanse astrofysicus Neil deGrasse Tyson Ad Astra van James Gray onder de loep genomen. Hij heeft het vooral over de scène op de maan waarin Brad Pitt & co. belaagd worden door piraten.

“Het maanlandschap ziet er uitstekend uit: éénzaam, kleurloos, helder in het zonlicht en donker in de schaduw, met een sterrenhemel overdag,” tweet Tyson. “De schaduwen hadden echter langer voor de personages uitgerekt moeten zijn terwijl ze zich naar de donkere kant van de maan begeven.”

“Bovendien zegt men dat het bijna volle maan is, maar is de aarde helder en haast volledig zichtbaar,” voegt hij eraan toe. “Dat is geometrisch onmogelijk. Bij volle maan zou je vanuit dat standpunt enkel de onbelichte zijde van de aarde of zelfs maar een dunne sikkel zien.”

Wat de piraten betreft, grapt Tyson: “Wat was het idee daarachter? Verborgen schatten op de maan? Als de piraten wisten hoe duur het is om een ruimtepiraat te zijn, waren ze op aarde gebleven en bankiers geworden.”

Tot slot schrijft Tyson dat de astronauten in Ad Astra zich vaak in gewichtloze toestand bevinden. Door de hoge snelheden waarmee ze naar de maan en Mars reizen, zou er echter kunstmatige zwaartekracht ontstaan achteraan hun ruimteschepen.

Bron: IndieWire