Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

18.11.2021

Asghar Farhadi haalt uit naar Iraanse regering na Oscarselectie nieuwe film

door Vertigo

Regisseur Asghar Farhadi heeft in een open brief op Instagram uitgehaald naar de regering van zijn thuisland Iran, nadat zijn nieuwe film A Hero werd uitgeroepen tot de Iraanse Oscarinzending van 2022.

Eerder stuurde Iran ook al Farhadi’s A Separation en The Salesman naar de Oscars. Beiden werd genomineerd in de categorie Beste Buitenlandse film, die nu Beste Internationale Film heet.

Farhadi richt zich eerst tot iemand die hem beschuldigt van zowel een voor- als tegenstander van de Iraanse overheid te zijn.

“Hoe kun je me associëren met een overheid wiens extremistische media de voorbije jaren zijn uiterste best heeft gedaan om me te vernietigen, marginaliseren en stigmatiseren?” schrijft Farhadi.

Daarna richt de cineast zich tot de regering zelf: “Al jarenlang hebben jullie mijn films ‘fake’ genoemd en nu kijk ik verbaasd toe hoe jullie het omgekeerde doen.”

“Tot nu toe heb ik gezwegen over de manieren waarop jullie me hebben vervolgd,” vervolgt hij. “Dat komt enkel omdat ik me wilde concentreren op mijn werk, waar ik echt in geloof. Het was nooit een teken dat ik het met jullie eens was.”

Farhadi voegt eraan toe dat hij niet in het krijt wil staan bij de Iraanse overheid omdat ze A Hero hebben voorgedragen als Oscarinzending.

“Als jullie daar zo over denken, heb ik er geen probleem mee dat jullie die beslissing terugdraaien,” schrijft hij. “Het kan me niet schelen. Zowel in Iran of daarbuiten zal de film op zich staan.”

Bron: IndieWire

Lees meer over: