Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

06.01.2019

Aquaman breekt DC-record en blijft Amerikaanse nummer één

door Vertigo

Aquaman voert voor de derde week op rij de Amerikaanse box-office aan. De superheldenprent bracht nog eens 30,7 miljoen dollar in het laatje en leverde wereldwijd al 940,7 miljoen dollar op. Daarmee wordt het de best verkopende film in DC’s filmuniversum en laat hij Batman v Superman: Dawn of Justice (873,6 miljoen dollar) achter zich.

Ondanks de lage verwachtingen en matige recensies kwam Escape Room binnen op nummer twee met 18 miljoen dollar. De horrorfilm viel beter in de smaak bij het publiek en kreeg een B op CinemaScore. Aangezien hij maar 9 miljoen dollar kostte, lijkt hij bovendien op weg naar winst.

De rest van de top vijf bestond uit restjes van het eindejaar: Mary Poppins Returns met 15,8 miljoen dollar, Spider-Man: Into the Spider-Verse met 13 miljoen dollar en Bumblebee met 12,8 miljoen dollar.

Hoewel ze niet meedingen naar nakende awards zoals de Golden Globes en de Oscars deden zowel On the Basis of Sex en Mary, Queen of Scots het heel goed in arthouse-kringen. De eerste, een biopic over Ruth Bader Ginsberg (Felicity Jones), speelde in bijna vier keer zoveel zalen als tijdens zijn openingsweekend en behaalde een knap gemiddelde per zaal van 14.920 dollar.

Mary Queen of Scots, met Saoirse Ronan en Margot Robbie, loopt in meer bioscopen dan om het even welke andere film met een kleinschalige release en scoorde een mooi gemiddelde van 13.482 per bioscoop.

Ook Destroyer blijft imponeren. De thriller met Nicole Kidman was in dubbel zoveel bioscopen te zien dan bij zijn debuut en behield bijna zijn gemiddelde van 19.491 dollar met 18.335 dollar.

Bron: EW, IndieWire

Lees meer over: