Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

21.11.2021

Apichatpong Weerasethakul verklaart Colombiaanse setting Memoria

door Vertigo

Voor zijn nieuwe langspeler ruilde Apichatpong Weerasethakul (Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives) zijn thuisland Thailand in voor Colombia, dat de film heeft geselecteerd als zijn Oscarinzending van 2022.

Memoria gaat over een Schotse vrouw (Tilda Swinton) die haar zus bezoekt in de Colombiaanse hoofdstad Bogota en een vreemd geluid begint te horen. De setting van de film is niet toevallig gekozen.

Weerasethakul trok in 2017 zelf naar Bogota waar zijn oeuvre in de bloemetjes werd gezet. “Mijn oude films werden er vertoond, dat soort dingen,” zegt hij. “Het leek wel een begrafenis, maar het was ook heel ontroerend.”

Omdat hij gefrustreerd was met de politieke situatie in Thailand, besloot Weerasethakul Memoria in Colombia te draaien. “Ik heb er een paar maanden rondgereisd, mensen ontmoet en geprobeerd om voeling te krijgen met het land,” zegt hij.

Swintons personage heeft in de film last van slapeloosheid, waar Weerasetakhul zelf aan lijdt. “Daarom koester ik mijn dromen,” zegt hij. “Wanneer ik droom, ben ik er namelijk in geslaagd om in slaap te vallen. Ik hou altijd een droomdagboek bij en wilde dat Memoria aanvoelde als een soort toestand tussen wakker zijn en dromen.”

Bron: Deadline