Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

31.08.2023

Antwerpse Cinema Cartoon’s viert 45e verjaardag

door Steven Tuffin

Cinema Cartoon’s blaast 45 kaarsjes uit! Om haar 45-jarig bestaan te vieren, organiseert de stadsbioscoop een feestweek met een variatie van evenementen en films.

De aftrap wordt op vrijdag 22 september gegeven met de avant-première van de langverwachte Vlaamse film ‘Wil’, in aanwezigheid van hoofdrolspeler Stef Aerts.

In de daaropvolgende week kan de filmliefhebber onder meer aanschuiven bij een feestelijk filmontbijt, een gratis filmposter scoren op de posterbeurs, een drag show bijwonen en iconische films (her)bekijken. Dj Robin Broos sluit de feestweek af met een dansfeest in Bar Kino.

Een gevestigde waarde 

Al 45 jaar lang is Cartoon’s een vertrouwd gezicht in het Antwerpse stadsleven. In 1978 opende de bioscoop met twee filmzalen in de voormalige chocoladefabriek in de Kaasstraat. Vier jaar later kreeg Cartoon’s een derde zaal, wat ruimte gaf voor een bredere programmatie.

Toen in september 2013 het lot van Cartoon’s onzeker leek, reageerden de Antwerpse filmfanaten krachtig tegen de sluiting van de cinema. De Lumière Groep, die toen ook al de stadsbiocoop Lumière Brugge uitbaatte, besloot de bioscoop over te nemen. Cinema Cartoon’s was gered en de filmliefhebbers kregen hun instituut terug. Door de jaren heen hebben duizenden filmfans er genoten van een fijne selectie van films, van verdiepende documentaires, bekroonde speelfilms, moderne klassiekers en kleine publieksfilms tot onconventionele genrefilms. Een mix die Lumière ook de komende jaren zal blijven aanbieden. 

Meer dan genoeg redenen om te vieren

“Na 45 jaar is Cartoon’s nog springlevend! Corona bleek slechts een midlifecrisis te zijn, afgelopen zomer kregen we een recordaantal bezoekers over de vloer. Niet slecht voor één van de oudste stadsbioscopen van België. Hoewel de Kaasstraat soms het best bewaarde geheim van Antwerpen lijkt te zijn, weten filmliefhebbers, jong en oud, hun weg te vinden naar onze cinema. 45 jaar kunnen we niet geruisloos laten passeren, dus zetten we een week lang onze cinema in de bloemetjes om dit najaar weer reikhalzend uit te kijken naar fantastische films van eigen bodem, zoals ‘Wil’ van Tim Mielants, ‘Het Smelt’ van Veerle Baetens en ‘Holly’ van Fien Troch, naast filmmakers als Martin Scorsese, Wim Wenders en Hayao Miyazaki“, aldus programmator en theater manager Jan-Willem Van Eemeren.


Meer info over de aangekondigde evenementen kan je hier terugvinden.