Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

14.07.2015

Ant-Man

door Steven Tuffin

Geeks, opgelet: de volgende woorden kunnen kwetsend zijn!

Misschien moet het maar eens gedaan zijn met de Marvel-manie. Geef toe, buiten enkele uitzonderingen – Captain America: The First Avenger! The Avengers! Guardians of the Galaxy! – stellen de producties van de comicgigant overwegend teleur – of ga je nu écht beweren dat de Iron Man-trilogie het nec plus ultra van de popcornkunst is?

De laatste tijd lijken studiobons Kevin Feige en de zijnen zelfs rechtstreeks op middelmaat te mikken. Geek-god Joss Whedon bezweek blijkbaar onder hun druk en leverde enkele maanden terug het geheel tandeloze Avengers: Age of Ultron af. En ook Ant-Man is allesbehalve een baanbrekende blockbuster geworden.

Op het eerste gezicht lijkt het verhaal van een crimineel die een pak steelt waardoor hij in een mierkleine superheld kan veranderen een genietbare back to basics-oefening. Zowel komisch acteur Paul Rudd als regisseur Peyton Reed krijgen de kans om zich van een andere kant te laten zien en je loopt voor de verandering niet verloren in het Marvel Cinematic Universe-labyrint.

Al snel wordt echter duidelijk waarom Rudds cv zich beperkt tot humoristische films als Anchorman, This is 40 en Our Idiot Brother. In tegenstelling tot Guardians of the Galaxy-verrassing Chris Pratt ontbeert hij namelijk elke vorm van heroïsch charisma. Bovendien missen zijn grappen en grollen in deze setting opvallend vaak doel.

Ook Reed, die met o.a. Bring It On en Yes Man meer dan verdienstelijke komedies afleverde, maakt de cross-over niet bepaald ongeschonden. Zijn inbraakscènes missen de finesse van een Ocean’s-Soderbergh en de van de speciale effecten barstende actiesequenties hadden de B-touch van Honey, I Shrunk the Kids– en The Rocketeer-talent Joe Johnston kunnen gebruiken.

Vooral dat laatste bevestigt het vermoeden dat Marvel meer en meer op veilig speelt. Johnston werd ondanks zijn Indiana Jones-achtige Captain America-prent vervangen door Anthony en Joe Russo, de doodbrave regiebroers die binnenkort ook de Avengers van Whedon overnemen. In datzelfde straatje past dus duidelijk de keuze om oorspronkelijk regisseur Edgar Wright te vervangen door de ietwat gezichtsloze Reed.

Ant-Man had maar eens de zwier van diens Cornetto-trilogie moeten hebben!

>>KLAP

De meute trouwe Marvel-fans kan zich zonder treuzelen als een legertje mieren richting bioscoop bewegen. Maar ook zij die simpelere comicverfilmingdagen missen – je weet wel: toen één Iron Man voldoende was om een film te vullen – kunnen zich nog eens volledig laten gaan.

Regie Peyton Reed
Cast Paul Rudd, Evangeline Lilly, Corey Stoll
Speelduur 1u57
Vanaf 15 juli in de bioscoop

@Waanzinema