Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

04.09.2021

Angelina Jolie weigerde rol in The Aviator en maakte ruzie met Brad Pitt door Harvey Weinstein

door Vertigo

Angelina Jolie werd onlangs door de Britse krant The Guardian gevraagd wanneer ze zich voor het eerst onrespectvol behandeld voelde in de filmindustrie. “Het mag geen verrassing zijn dat Harvey Weinstein erbij betrokken was,” zegt ze. “Ik werkte op jonge leeftijd met hem samen.”

De actrice verwijst naar de romcom Playing by Heart van Weinsteins productiehuis Miramax, waarvoor hij als executive producer optrad. De actrice was toen slechts 21 jaar oud en zegt dat ze aan Weinstein kon ontsnappen.

Volgens Jolie komt dat echter ook neer op aanranding. “Als je kunt ontsnappen, denk je dat er niets gebeurd is,” zegt ze. “Een poging tot aanranding is echter aanranding op zich.”

Jolie vertelt niet in detail wat er precies voorviel, maar bleef later sowieso uit Weinsteins buurt en waarschuwde anderen om hetzelfde te doen. “Ik vroeg mijn eerste man Johnny Lee Miller, die geweldig met de situatie omging, om andere mannen te verwittigen dat meisjes niet alleen met Harvey Weinstein mochten zijn.”

Zelf sloeg Jolie een grote rol in Martin Scorsese’s The Aviator af omdat Miramax de film produceerde en Weinstein een van de executive producers was. “Ik heb me nooit meer met hem ingelaten of met hem samengewerkt,” zegt de actrice.

Ze voegt eraan toe dat ze het moeilijk had toen haar voormalige echtgenoot Brad Pitt wel met Weinstein in zee ging voor Quentin Tarantino’s Inglourious Basterds van coproducent The Weinstein Company.

Het koppel maakte ook ruzie toen Pitt aan Weinstein vroeg om als producent van Andrew Dominiks Killing Them Softly op te treden. Ook die film werd geproduceerd door The Weinstein Company. “Het deed uiteraard pijn,” zegt Jolie, die bewust geen promo-evenementen voor de film bijwoonde.

Bron: IndieWire