Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

21.08.2021

Angelina Jolie vestigt aandacht op crisis in Afghanistan met Instagram-debuut

door Vertigo

Angelina Jolie heeft in haar allereerste Instagram-bericht de aandacht gevestigd op de crisis in Afghanistan, dat na de recente terugtrekking van de VS opnieuw door de taliban werd ingenomen.

“Op dit moment raken Afghanen de mogelijkheid kwijt om via sociale media te communiceren of zich vrij uit te drukken,” schrijft Jolie. “Dus heb ik Instagram vervoegd om hun verhalen te delen en de stemmen te laten horen van zij die overal ter wereld voor hun fundamentele mensenrechten vechten.”

Jolie, die zich als Speciaal Gezant van de Verenigde Naties inzet voor vluchtelingen, deelt een brief van een Afghaans tienermeisje dat vreest voor haar toekomst en het verlies van vrouwenrechten.

“Het is walgelijk om te zien hoe Afghanen weer op de vlucht moeten slaan door de angst en onzekerheid die hun land heeft veroverd,” schrijft Jolie. “Dat er daarvoor zoveel tijd en geld zijn gespendeerd, zoveel bloed is vergoten en zoveel mensen zijn gestorven, is een bijna onbegrijpelijke mislukking.”

“Bovendien is het walgelijk om te zien hoe Afghaanse vluchtelingen, die tot de meest capabele mensen ter wereld behoren, als een last worden behandeld,” voegt ze eraan toe.

“Ik weet hoeveel ze voor zichzelf zouden doen, als ze de middelen en het respect kregen, en ik heb zoveel vrouwen en meisjes ontmoet die niet alleen een opleiding wilden, maar ervoor vochten.”

Jolie besluit dat ze niet de andere kant zal opkijken en altijd zal zoeken naar manieren om te helpen. “Ik hoop dat jullie me daarin volgen,” schrijft ze.

Lees meer over: